Λαϊκή Συσπείρωση: Aθωράκιστη στα πλημμυρικά φαινόμενα η Κεφαλονιά

Βροχόπτωση στο Αργοστόλι

Βροχόπτωση στο Αργοστόλι

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε όλη την χώρα αλλά και στην Κεφαλονιά το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων της είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Αναδεικνύει πόσο επικίνδυνες είναι οι τεράστιες ελλείψεις, που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας, καθώς και η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή των δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν άφθονο χρήμα σε ξενοδόχους και στο μεγάλο κεφάλαιο , δρομολογώντας έργα βιτρίνας, αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, νοικοκυριά, σπίτια.

Οι νεροποντές που σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας αλλά και στην Κεφαλονιά επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο ότι η χώρα μας και ο νομός μας παραμένουν αθωράκιστα από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν τον τόπο.

Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά. Όσο δεν παίρνονται μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία , όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν.

Είναι σημαντικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κεφαλονια. Μερικά και ενδεικτικά αναφέρουμε :

1.Δρακοπουλάτα Πυλάρου έντονες κατολισθήσεις και λόγω του έργου του Αιολικού πάρκου της Αγ. Δυνατής. Συνέπεια οι καταστροφές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια.

2.Μακρυώτικα Πυλάρου έντονα φαινόμενα στο «Αυλάκι» που κατεβάζει φερτά υλικά πλημμυρίζοντας την Αγία Ευφημία δημιουργώντας καταστροφές σε δημόσια δίκτυα σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

3.Πυργί Σάμης συνεχείς κατολισθήσεις βράχων που κλείνουν το οδικό δίκτυο.

4.Ελειός Πρόννοι συνέπεια των πυρκαγιών οι κατολισθήσεις.

5.Αργοστόλι παραλιακό μέτωπο έντονα προβλήματα απορροής υδάτων που δημιουργούν καταστροφές και σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων.

6.Ληξούρι παραλιακό μέτωπο έντονα προβλήματα που δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων.

7.Θηνιά-Αγκώνας ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα των ρεμάτων με μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

8.Καραβόμυλος σημαντικές επιπτώσεις στην ροή ρεμάτων για τις υποδομές και την ασφάλεια των κατοίκων.

9.Σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου του νομού δημιουργούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις που βάζουν σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς. Το μεγαλύτερο κομμάτι των ρείθρων και των φρεατίων στο προαναφερόμενο δίκτυο είναι κλειστό που σε συνδυασμό με το ακατάλληλο οδόστρωμα γίνεται την ώρα των φαινομένων αλλά και μετά επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και την διαχείριση του νερού συνολικά ως ένα από τα βασικά ζητήματα της προστασίας της ζωής και της υγείας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε άμεσα την Δημοτική Αρχή και το ΔΣ να πάρουν άμεσα μέτρα όπως :

  • Άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων με λύσεις που καλύπτουν με ασφάλεια τις παραπάνω υποδομές.
  • Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση τους.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.
  • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών, τοπικά έργα κ.λ.π.
  • Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την λήψη αποφάσεων και μέτρων.

Λαϊκή Συσπείρωση

email