“Να μην πεταχτούν στο δρόμο οι πέντε υπάλληλοι της ΤτΕ στο Αργοστόλι”

Δ.Γεωργόπουλος

Δ.Γεωργόπουλος

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το κλείσιμο του υποκαταστήματος (θυρίδας) της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) στο Αργοστόλι. Η εξέλιξη γίνεται στο πλαίσιο πανελλαδικής παρέμβασης της διοίκησης της ΤτΕ για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στους τομείς των χρηματοοικονομικών, του προσωπικού, της λειτουργίας και του οργανογράμματος. Το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος «αιτιολογείται» με έκθεση αξιολόγησης που καταδεικνύει ως ενόχους το λίγο προσωπικό (!!!) και τα έξοδα για νοίκι. Οι εναπομείναντες 5 υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση, αν δεν μπουν στη λεγόμενη κινητικότητα, δηλαδή αν δεν μετακινηθούν όπου γης. Είναι φανερό ότι και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να συμβαίνει αυτό που συνέβαινε με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: το τραπεζικό κεφάλαιο είναι ασύδοτο και κινείται με βάση την αρχή του μέγιστου κέρδους και της ελαχιστοποίησης του κόστους. Οι αναδιαρθρώσεις, οι αξιολογήσεις και οι απολύσεις συνεχίζονται απερίσπαστα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τράπεζες και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αποτελούν καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην ιερότητα της οποίας ορκίζονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

Σήμερα τόσο ο παλιός όσο και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός δε βρίσκουν να πουν λέξη για τα πραγματικά δεδομένα. Οι «συστάσεις» της κυβερνητικής βουλευτού του Νομού προς τις Τράπεζες, εναντίον των καταργήσεων υποκαταστημάτων, έχουν σταματήσει. Με μοχλό τη νέα Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) στήνεται ένας χορός αποπροσανατολισμού, όπου τα άσφαιρα πυρά στρέφονται εναντίον του «μνημονιακού» διοικητή της ΤτΕ, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ρόλο των τραπεζών, τα ίδια τα μνημόνια και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Οι τράπεζες δήθεν μπορεί να γίνουν φιλολαϊκές και καλούνται να πάρουν μέτρα αναπτυξιακά (αλήθεια για ποιον;) και όχι υφεσιακά. Καλλιεργούνται αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι μόνο ένας συνολικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που θα κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες και τα μαζικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πλούτος θα αποδοθεί στο λαό που τον παράγει. Ο λαός χρειάζεται να αντιπαρατεθεί με τη συνεχιζόμενη επέλαση των παλιών εφαρμοστικών νόμων και των αναδιαρθρώσεων, με τη νέα συμφωνία που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπηρετώντας με άλλο μίγμα το κεφάλαιο. Κανείς δεν θα σώσει τους εργαζόμενους αν οι ίδιοι δεν σωθούμε με οργάνωση και ταξική πάλη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλιστούν εδώ και τώρα όλες οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων. Καμία απόλυση – μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και όλες.

Όλοι και όλες στους δρόμους στο «εφ’ όλης της ύλης» συλλαλητήριο που προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο για την Πέμπτη 11 Ιούνη, στις 7.30 μμ.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
email