Ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πτώση των μικρών

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων.(Πηγή φώτο:tovima.gr)

Αντιφατικά είναι τα ευρήματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και φέρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν μάχη για την πρώτη θέση.

Σε δύο από αυτές εμφανίζεται να έχει προβάδισμα η ΝΔ ενώ στις άλλες δύο προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχυμένες είναι πάντως οι δυνάμεις και των δύο κομμάτων σε σχέση με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις της ALCO για το Πρώτο Θέμα, της MRB για τη «Real», της Public Issue για την «Καθημερινή» και της Metron Analysis για το protagon.gr.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις της Public Issue και της Metron Analysis, ενώ στις άλλων δύο καταγράφει περαιτέρω πτώση.

Συρρίκνωση παρουσιάζουν τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, με μόνη εξαίρεση τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία διατηρεί σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις της.

Ενδεικτικό είναι πάντως πως σε σχετικό ερώτημα της δημοσκόπησης της ALCO, το 50% των ψηφοφόρων κρίνει ως κυριότερο υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης.

Από τις τρεις δημοσκοπήσεις όπου τίθεται το ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, στις δύο προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας (17% έναντι 16% του Αντώνη Σαμαρά στη Metron και 19% έναντι 17% στην Public Issue), ενώ στη δημοσκόπηση της MRB έχει οριακό προβάδισμα ο Αντώνης Σαμαράς με 15,4% έναντι 15% του κ. Τσίπρα.

Εκτός από τη δημοσκόπηση της Public Issue, που κάνει αναγωγή των αναποφάσιστων, στις υπόλοιπες τρεις το ποσοστό τους κυμαίνεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα – πάνω από 9%

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr