Πέρασε την πόρτα του ανακριτή ο Άκης

Πέρασε την πόρτα του ανακριτή ο Άκης

Πέρασε την πόρτα του ανακριτή ο Άκης (Πηγή φωτογραφίας: newsit.gr)

Ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή οδηγήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος για να απολογηθεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που απαγγέλθηκε σε βάρος του μετά το πέρας πολύμηνης έρευνας της Εισαγγελίας για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος συνελήφθη μετά από ένταλμα του ανακριτή το πρωί της Μ.Τετάρτης, θα παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο κ.Τσοχατζόπουλος , μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία  FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα.  

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. 

Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου, πέρασαν στην αντεπίθεση διατυπώνοντας τέσσερα κρίσιμα ζητήματα αλλά και θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κάνοντας λόγο για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης και επισημαίνουν ότι δεν προηγήθηκε κλήση σε απολογία.

Παράλληλα, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων.

Ήδη προφυλακίστηκε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος μετά από πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ την Τρίτη θα απολογηθούν οι Νίκος Ζήγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια εκπρόσωπος στην Ελλάδα τριών off shore εταιρειών και Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες των ακινήτων μεταξύ της εταιρείας TORCASO και της μονής Βατοπεδίου

“Θέλαμε να αποφύγουμε έναν νέο Χριστοφοράκο” λένε οι δικαστικοί, δικαιολογώντας τη χρονική συγκυρία της σύλληψης του Τσοχατζόπουλου. Ο ίδιος έστρεψε τα “πυρά” του κατά Βενιζέλου-Σαμαρά μιλώντας για ένα προεκλογικό δώρο.

Πηγή άρθρου: nooz.gr