«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στα… αποκαΐδια της Χίου

Φωτιές στη Χίο

Φωτιές στη Χίο

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από καταγγελία του ευρωβουλευτή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκου Χουντή, ότι χάθηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, διότι δεν εστάλη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν εξήγησε ότι «οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της απαντά:

1. Η κυβέρνηση στάθηκε από το πρώτο λεπτό στο πλευρό όλων των πυρόπληκτων της χώρας για τις πυρκαγιές του 2012 και ειδικά στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Χίου.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής δεν λένε όλη την αλήθεια ή πιο σωστά την κρύβουν επιδέξια προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πυρόπληκτων, γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στον κανονισμό 2012/2002 δεν συντρέχουν.

Ο κανονισμός αυτός ενεργοποιείται από πολύ μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα (καταστροφές από μεγάλες θεομηνίες, τυφώνες, σεισμούς που προκαλούν καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, μεταφορών κλπ. Οι ζημιές πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 δις Ευρώ ή το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας ή οι ζημίες σε επίπεδο περιφέρειας να πλήττουν την πλειονότητα του πληθυσμού και να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα της.

Επίσης ο κ. Χουντής γνωρίζει ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Οι ιδιωτικές απώλειες συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της γεωργίας δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνεπώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακόμα και εάν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις ήταν πλήρως αναρμόδιο για την υποβολή τέτοιου αιτήματος.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για τον τομέα της γεωργίας για τις ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα για τους μαστιχοπαραγωγούς στη Χίο, έχει ήδη καταρτισθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νήσων Αιγαίου μακροχρόνιο πρόγραμμα κάλυψης απώλειας εισοδήματος των γεωργών και αποκατάστασης των ζημιών το οποίο υποβάλλεται, μαζί μ’αυτό για τις πυρκαγιές όλης της χώρας, στις 28 Δεκεμβρίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για έγκριση με την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση (προθεσμία υποβολής Ιανουάριος 2013).

4. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χουντής πρέπει να γνωρίζουν την βοήθεια και τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη παρασχεθεί στην Χίο. Οι κρίσιμες ημέρες που περνάει η χώρα δεν επιτρέπουν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και εκμετάλλευση.

Ειδικά δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση της αγωνίας του πληθυσμού του ακριτικού νησιού της Χίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει πλέον καθημερινότητα την τυφλή μικροπολιτική με κάθε μέσο».

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr