Ρεπούση: Τα Αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα, να διδάσκονται προαιρετικά

Ρεπούση - Αρβανιτόπουλος

Ρεπούση – Αρβανιτόπουλος

Μία νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο. Στη διάρκεια της ομιλίας της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση χαρακτήρισε τα Αρχαία Ελληνικά ως νεκρή γλώσσα και πρότεινε να διδάσκονται προαιρετικά στα σχολεία. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συνέστησε νηφαλιότητα στον χειρισμό τέτοιων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας τον λόγο η κυρία Ρεπούση τόνισε ότι τα Αρχαία χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο. «Για όλα τα υπόλοιπα θα έπρεπε να είναι προαιρετικά».

Μάλιστα η ίδια υποστήριξε ότι τα Αρχαία Ελληνικά , και τα Λατινικά, συγκαταλέγονται στις «νεκρές γλώσσες», δηλαδή εκείνες που «δεν μιλιούνται σήμερα στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων». Στις γλώσσες αυτές συγκαταλέγονται και τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά είπε η κυρία Ρεπούση ωστόσο πρόσθεσε ότι « αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμά κανείς τον πλούτο και την σημασία τους».

«Τι θέλει τώρα η ελληνική βουλή να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες;»σημείωσε, προσθέτοντας: «Όποιος τολμά να πάει κόντρα στο ρεύμα για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα στοχοποιείται ως εθνομηδενιστής. Προτείνω να τιμήσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αναλογιζόμενοι τα δικά μας καμώματα και να αφήσουμε τα αρχαία ελληνικά για τους κλασικούς φιλολόγους».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απάντησε στην κυρία Ρεπούση λέγοντας ότι «η Αρχαία ελληνική δεν είναι νεκρή γλώσσα. Δεν έχει σχέση με τα Λατινικά που πράγματι είναι νεκρή γλώσσα», τόνισε ο υπουργός.

«Η Αρχαία ελληνική συνεχίζει, διδάσκεται για 3.000 χρόνια, συνεχίζει, μιλιέται, εξελίσσεται, αλλά είναι μία γλώσσα η οποία είναι διαφορετική από τα Λατινικά, όσον αφορά την πορεία της», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος και υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα θέματα που είναι και ιδεολογικά φορτισμένα, είναι καλό να τα χειριζόμαστε με νηφαλιότητα».

«Θεωρώ ότι η διδασκαλία της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ο πλούτος μέσα από τα αρχαία ελληνικά κείμενα είναι κάτι που συνεισφέρει στη γνώση και στα παιδιά μας», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr