Σε δύσκολη θέση ο Περιφερειάρχης – Εικόνες διάλυσης

Σπύρος-Σπύρου

Σπύρος Σπύρου

Σε μία επίδειξη πλήρους απαξίωσης του θεσμού, λόγω της απουσίας της πλειονότητας των συμβούλων της παράταξης Σπύρου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση του Περιφερειακού στην Κεφαλονιά.

Απαξίωση του θεσμού αλλά και ένδειξη πλήρους αδιαφορίας για τους συναδέλφους τους των υπολοίπων παρατάξεων που, παρά τις θερμοκρασίες καύσωνα, ταξίδεψαν από τα υπόλοιπα τρία νησιά της Περιφέρειας προκειμένου να παρευρεθούν στο Αργοστόλι για να συζητήσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την περιοχή…

Από τους 25 συμβούλους της παράταξης Σπύρου, παρόντες ήταν μόλις 11 (!) δείχνοντας μία εικόνα διάλυσης της παράταξης της πλειοψηφίας αφού ο επικεφαλής της δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ούτε καν την παρουσία των δικών του στελεχών με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεδρίαση αλλά τα μεγάλα έξοδα της μετακίνησης των (υπολοίπων) συμβούλων και στελεχών της Περιφέρειας να χρεωθούν στις οικονομικές υπηρεσίες κανονικά…

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου ότι ο ίδιος προσωπικά ευθύνεται για τη ματαίωση αφήνοντας αιχμές ότι επιχείρησε να «γλιτώσει» τη συζήτηση, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση της Ν.Δ. από την οποία προέρχεται, σε σειρά καυτών θεμάτων όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ και των περιφερειακών της σταθμών Κέρκυρας και Ζακύνθου, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα νησιά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, την διάλυση του ΕΣΥ με θέμα συζήτησης του Μαντζαβινάτιου νοσοκομείου κ.α.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Σπύρου αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκλιση του περιφερειακού για την ΕΡΤ προ δύο εβδομάδων, ισχυριζόμενος ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί στην Κεφαλονιά. Φευ…

Μεθόδευση Σπύρου καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Η μη πραγματοποίηση του Π.Σ. ήταν μεθόδευση του Περιφερειάρχη για να μη συζητηθούν σημαντικά θέματα στα οποία δεν ήταν σίγουρος ότι θα γινόταν αποδεκτή η θέση του», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Θεόδωρου Γουλή Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας ότι τέτοια θέματα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών και εκτάσεων, η πυροπροστασία, το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι δρομολογήσεις πλοίων στην Κεφαλονιά κ.α.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση» Γιώργος Καλούδης καλεί την ηγεσία της Περιφέρειας να απαντήσει αν ήταν προσχεδιασμένη η ματαίωση της συνεδρίασης ή εάν είναι τόσο σοβαρά τα εσωκομματικά τους προβλήματα που δημιουργούν στάση και παραλύουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την επίλυση των προβλημάτων του Επτανησιακού Λαού, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος σε δική του ανακοίνωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η διαλυτική εικόνα σχετίζεται απόλυτα με την αμέριστη στήριξη που παρέχει ο περιφερειάρχης στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, ακόμη κι όταν αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της ΠΙΝ.

Η ανακοίνωση Καλούδη

Μόνον 19 Περιφερειακοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες ενώ απαιτούνταν η παρουσία 21 από τους 41 εκλεγέντες. Εμείς τονίσαμε ότι σε όλες τις συνεδριάσεις μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να σχηματισθεί απαρτία και να γίνονται συνεδριάσεις τη δίναμε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως εμείς και η Λαική Συσπείρωση. Εάν εμείς δεν συμμετείχαμε δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί απαρτία σε Καμία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μολονότι είναι 25 σε σύνολο 49, δεν ήταν ποτέ παρόντες 21 στην αρχή. Και μετά είχαν και το θράσος να μη μας γράφουν τα θέματα που δικαιούμασταν στην Ημερήσια Διάταξη, να αλλοιώνουν αποφάσεις και …να μας κατηγορούν κιόλας επειδή αναπτύσσαμε τις επτανησιακές και αντιμνημονιακές ΘΕΣΕΙΣ μας. Κάποιοι δε σύμβουλοι από τη παράταξη του κ. Μπεριάτου δεν ήθελαν το Συμβούλιο να συνεδριάζει παραπάνω από 8 ώρες γιατί …κουράζονταν και δεν ήθελαν να γίνονται και οι συνεδριάσεις σε όλα τα Νησιά μας. Υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα διότι δεν συζητήθηκαν καυτά θέματα του Επτανησιακού Λαού αλλά και το πραξικόπημα Σαμαρά με την ΕΡΤ. Ο κ. Σπύρου, ο Πρόεδρος κ. Μηλιώτης και οι Αντιπεριφερειάρχες του οφείλουν να απαντήσουν δημοσίως εάν ήταν προσχεδιασμένη η ματαίωση της συνεδρίασης ή εάν είναι τόσο σοβαρά τα εσωκομματικά τους προβλήματα που δημιουργούν στάση και παραλύουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την επίλυση των προβλημάτων του Επτανησιακού Λαού!

Η ανακοίνωση Γουλή

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς τις 22 και 23 Ιουνίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Ήταν 19 παρόντες στους 41 Περιφερειακούς Συμβούλους. Απουσίαζαν οι περισσότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας (14 από τους 25). Ενώ ήταν γνωστοί οι λόγοι που είχαν προβάλει για την απουσία τους οι περισσότεροι απόντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Περιφερειάρχης επέμενε στην πραγματοποίηση της Συνεδρίασης. Έτσι, παρουσιάστηκε το φαινόμενο η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ που διαθέτει άνετη πλειοψηφία (25 συμβούλων στους 41) να μην μπορεί να συσπειρώσει ούτε την πλειοψηφία των Συμβούλων της. Η ίδια περίπου κατάσταση, δηλαδή οριακή απαρτία και πολλές απουσίες Συμβούλων της πλειοψηφίας, έχει συμβεί στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις του Π.Σ.

Θεωρούμε ότι η μη πραγματοποίηση του Π.Σ. ήταν μεθόδευση του Περιφερειάρχη για να μη συζητηθούν σημαντικά θέματα στα οποία δεν ήταν σίγουρος ότι θα γινόταν αποδεκτή η θέση του. Τέτοια θέματα είναι: οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών και εκτάσεων, η πυροπροστασία, το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι δρομολογήσεις πλοίων στην Κεφαλονιά κ.α. Τα τρία πρώτα τα έχει προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση και είχαν ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνεδρία-σης.

Είναι κοινός τόπος ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ διέρχεται πολιτική κρίση εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής που εφαρμόζει στην Περιφέρεια: αποδέχεται την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, αποδέχεται και στηρίζει με τον τρόπο της τις μεγάλες περικοπές στις θεσμοθετημένες χρηματοδοτήσεις, δεν διαμαρτύρεται, ούτε κινητοποιεί το λαό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της είναι να μην ικανοποιούνται στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες για τις οποίες έχει την ευθύνη η περιφέρεια. Στην πλειοψηφία του Π.Σ. εκφράζονται και αντανακλώνται διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η διογκωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια επιδρά και αντανακλάται σε περιφερειακούς συμβούλους που με την αποχή τους από τις συνεδριάσεις, θεωρούν ότι εκφράζουν μια κάποια αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική και σε ενέργειες του περιφερειάρχη. Όμως, μια τέτοια στάση αποχής δεν είναι αποτελεσματική απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα. Απαιτείται πλήρης διαχωρισμός από αυτήν την πολιτική και συμπόρευση με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, με τη Λαϊκή Συμμαχία.

Ο λαός και η νεολαία των Ιόνιων Νησιών μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, να ενταχθούν στο μαζικό λαϊκό κίνημα, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή λύσεις σε οξυμένα προβλήματά τους, να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης, να παλέψουν για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση με ανατροπή του σάπιου Καπιταλιστικού Συστήματος.

Η ανακοίνωση Γαλιατσάτου

Ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο 22/6 συνεδρίαση του ΠΣ Ιονίων στο Αργοστόλι!

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας μεγάλης σειράς ενεργειών και συμπεριφορών της διοίκησης Σπύρου και της παράταξης του μέσα στο κορυφαίο πολιτικό-αυτοδιοικητικό όργανο της περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 25 συμβούλους της παράταξης Σπύρου ήταν παρόντες μόνο 11!

Η διαλυτική αυτή εικόνα σχετίζεται απόλυτα με την αμέριστη στήριξη που παρέχει ο περιφερειάρχης στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ,ακόμη κι όταν αυτή θίγει ευθέως τα συμφέροντα των πολιτών του Ιονίου, ακόμη κι όταν αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της ΠΙΝ.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α σημειώνει ότι η ματαίωση της συνεδρίασης με ευθύνη της παράταξης Σπύρου, έδωσε την ευκαιρία στον ίδιο να αποφύγει την συζήτηση για μιά σειρά σοβαρών για τον λαό και την περιοχή θεμάτων ,όπως η πορεία του ΤΕΙ,το θέμα των σφαγείων Κεφαλονιάς-Ιθάκης,το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα νησιά μας, η στάση του στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο, αλλά και η συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική και αντεργατική εκτροπή του κλεισίματος της ΕΡΤ και των δύο τοπικών σταθμών της ΕΡΑ σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α διακηρύσσει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται σταθερά για να αποκτήσει το ΠΣ και η αυτοδιοίκηση γενικότερα τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ενώ παράλληλα διαμηνύει στον περιφερειάρχη και την παράταξη του ότι σε κάθε περίπτωση τα θέματα που είναι κρίσιμα για τον λαό και τον τόπο θα συζητηθούν είτε το θέλουν είτε όχι!

Πηγή άρθρου: corfupress.com