Σε ιδιώτες 562 νησιά για 100 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση

Βραχονησίδες

Βραχονησίδες

Φωτιές άναψε χτες η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου υπήρχε αναφορά σε «πώληση» ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση διέψευσε, αλλά όπως φαίνεται είναι ήδη σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία για την παραχώρηση 562 νησιών σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το ελληνικό κράτος έχει στην ιδιοκτησία του 562 νησιά με συνολικό εμβαδό 240.000.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά.

Σύμφωνα με παρουσίαση του κ. Ανδρέα Ταπραντζή, εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, στο συνέδριο του Economist στις 2 Ιουλίου 2012, «από τη συστηματική ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, προέκυψε ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 562 νησιά ή νησίδες συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων… που το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά.»

Συστηματική καταγραφήΣε αυτά τα 562 νησιά και νησίδες αναφερόταν προφανώς ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη Le Monde, όπου χρησιμοποιήθηκε η έκφραση «πώληση», δημιουργώντας αναστάτωση στην Ελλάδα. Σύμφωνα όμως με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει τα νησιά αυτά για 100 χρόνια σε ιδιώτες. Γι’ αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή τους και παράλληλα η αναζήτηση επενδυτών.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr