Ταμείο Αλληλοβοήθειας βουλευτών

Βουλευτές

Βουλευτές

Το δικό τους Ταμείο για να μπαλώνουν τρύπες έχουν οι βουλευτές οι οποίοι όποτε έχουν ανάγκη χρημάτων σπεύδουν εκεί για ένα δάνειο. Ο λόγος για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας βουλευτών που ιδρύθηκε πριν από περίπου 13 χρόνια με στόχο να ενισχύονται πρώην βουλευτές που δεν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για τη συνταξιοδότηση, αλλά στην πορεία έφτασε να καλύπτει πιο ευτελείς δανειακές ανάγκες ακόμα και για… επισκευές αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, μόνο από τη Βουλή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, περισσότεροι από 35 βουλευτές έχουν αιτηθεί δάνειο για «έκτακτες οικονομικές ανάγκες» και έκαστος έχει ήδη εισπράξει το ποσό των 10.000 ευρώ. Άλλοι 10-15 έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις και είναι θέμα χρόνου να εγκριθούν.

Η διαδικασία για τη δανειοδότηση είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ένα απλό έντυπο το οποίο απευθύνεται προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια, το αίτημα μεταφέρεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και η οποία εγκρίνει όλα τα αιτήματα που αναφέρουν ως αιτία τη “σοβαρή οικονομική ανάγκη”.

Το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι βουλευτές είναι γύρω στο 2%, ενώ η αποπληρωμή γίνεται σε διάστημα από ένα έως τρία χρόνια, αν και οι περισσότεροι εξοφλούν μέσα σε δώδεκα μήνες.

Η χρηματοδότηση του Ταμείου γίνεται από τους ίδιους τους βουλευτές, από τον μισθό των οποίων κάθε μήνα παρακρατείται ένα ποσό της τάξης των 50-60 ευρώ, ώστε να υπάρχει κεφάλαιο για τη διευκόλυνση των συναδέλφων τους, αλλά και από τον προϋπολογισμό της Βουλής, αφού οι «συνδρομές» συνολικά δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ τον χρόνο.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr