Τεράστιο πλήγμα η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ιθάκης και Κεφαλονιάς με την Πάτρα

Σάμη Κεφαλλονιάς

Σάμη Κεφαλλονιάς

EΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Οι κοινωνίες των ως άνω περιοχών έχουν δεχθεί ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα από τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ιθάκης και Κεφαλονιάς με τη Πάτρα. Ιδίως, δε, μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου πέρσι.

Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή, από τη δεκαετία του 1960, είναι η μόνη που συνδέει την Ιθάκη και τη βόρεια Κεφαλονιά με την Πάτρα. Οι υπόλοιπες γραμμές, που λειτουργούν μέσω Κυλλήνης ή Αστακού, δεν συνδέουν απευθείας τα δύο νησιά με την Πάτρα, που είναι και το καίριο ζητούμενο των τοπικών κοινωνιών, καθώς, επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα τη ζωή των νησιωτών κατοίκων (οικονομικές σχέσεις, τροφοδοσία νησιών, φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, πρόσβαση στα Νοσοκομεία της Πάτρας κ.λπ.), που πλήττονται βάναυσα από τη μη λειτουργία της γραμμής, ιδίως το χειμώνα.

Η επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της γραμμής «Πάτρας – Σάμη –Ιθάκη» είναι ζωτικής ανάγκης και αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Το ομολογούν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το φωνάζουν όλοι οι φορείς (Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Ιατρικοί Σύλλογοι, κ.λπ.)

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Ανατροπής ενώνει τη φωνή του με όλες τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και ζητά από το Υπουργείο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επαναλειτουργήσει η απευθείας διασύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα σε μόνιμη βάση και όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Κοινός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της προσβασιμότητας των νησιών και της κινητικότητας των κατοίκων τους, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της περιοχής.

Επειδή, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, για να πάει κάποιος από του Ληξούρι στην Αθήνα θέλει 15 ώρες, λες και κάνει υπερατλαντικό ταξίδι.

Επειδή ο χειμώνας έφτασε και αν χαθεί η τρέχουσα ευκαιρία επαναλειτουργίας της γραμμής, χάνεται και η επόμενη τουριστική περίοδος.

Επειδή όλα τα τουριστικά πακέτα, για να είναι ελκυστικά, στήνονται στη σύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα.

Επειδή, επίσης, η μη λειτουργία της γραμμής πλήττει θανάσιμα τα «εκδρομικά τριήμερα», που αποτελούν σημαντική οικονομική ανάσα για τα δύο νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επειδή είναι απαράδεκτο στην εποχή μας ένα (πχ) σοβαρό περιστατικό Υγείας να πρέπει να κάνει το γύρο της Πελοποννήσου για να φτάσει στο Νοσοκομείου του Ρίου.

Επειδή η κυβέρνηση δε μπορεί, λοιπόν, να αρνείται τη ζωτική σημασία που έχει η απευθείας σύνδεση των δύο νήσων με την Πάτρα για 12 μήνες το χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Τι κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας για την επαναλειτουργία της γραμμής, ιδίως εν όψει χειμώνα;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι που υπερίσχυσαν σε προτεραιότητα προς κάλυψη, από την ανάγκη να συνδεθούν τα ως άνω νησιά με το κοντινό αστικό κέντρο της Πάτρας;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα πλοιοκτητών που εμπλέκονται στη διασύνδεση των νησιών με την Πελοπόννησο και αντιτίθενται στην επαναλειτουργία της ως άνω γραμμήςq

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής