ΤΕΙ τέλος – ‘Αρχισαν οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας

Θ.Γαλιατσάτος

Θ.Γαλιατσάτος

Όπως έγινε γνωστό σήμερα σύμφωνα με το σχέδιο “Αθηνά”  του Υπουργείου Παιδείας , το Αργοστόλι είναι μία από τις 12 πόλεις που θα μείνουν χωρίς ΤΕΙ.

Μια απόφαση η οποία σίγουρα θα προκαλέσει αρκετές  αντιδράσεις και σειρά ανακοινώσεων από αρμόδιους τοπικούς Φορείς

Δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/to-chroniko-enos-proanangelthentos-thanatou-argostoli-choris-ti-63239.html

Η πρώτη αντίδραση ήταν από την ΑΝ.Α.Σ.Α η οποία ρίχνει και αιχμές εναντίον του Περιφερειάρχη κ.Σπύρου

Το Δελτίου Τύπου:

Σήμερα, με την ανακοίνωση από του υπουργό της τρικομματικής κυβέρνησης διαλύεται το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Κλείνουν τα δυο τμήματα στο Αργοστόλι, τα δυο στην Λευκάδα, το ένα στην Ζάκυνθο και το ένα στο Ληξούρι.

Από τα οκτώ τμήματα παραμένουν δύο τα οποία εντάσονται στο υπό ίδρυση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων!

Η εξέλιξη αυτή ,πέραν των άλλων, είναι μία ακόμη συνειδητή πράξη για την κατάργηση και της ίδιας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε ανακοίνωση μας τον Ιούνιο του 2011 τονίζαμε μεταξύ άλλων ,απευθυνόμενοι  στον Περιφερειάρχη ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ  :                         «Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υποβαθμίζεται συνεχώς και απροκάλυπτα»

Τον περασμένο Μάιο ,όταν η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας προχώρησαν στο πρώτο βήμα για το κλείσιμο των τριών τμημάτων του ΤΕΙ  Ιονίων απαγορεύοντας την είσοδο σπουδαστών για το τρέχον ακαδημαϊκό  έτος, η υπουργός απαντώντας στις δίκαιες αντιδράσεις των τοπικών φορέων είχε   ισχυρισθεί προκλητικά «..οτι κλείνει προσωρινά τα  τμήματα αυτά ,για να τα αναβαθμίσει αργότερα (!)»

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είχε αντιδράσει και τότε έντονα, κατήγγειλε την στάση και τα λεγόμενα της υπουργού και άσκησε δριμεία κριτική σε σας γιατί ως Περιφερειάρχης Ιονίων  είχατε αποδεχθεί τα τετελεσμένα χωρίς αντίδραση.

  • Είναι μεγάλη η ευθύνη του περιφερειάρχη γιατί παρά  τις επανειλημμένες αιτιάσεις της ΑΝ.Α.Σ.Α αλλά και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης του ΠΣ, ουδέν έπραξε για την προστασία του ΤΕΙ ,παρά μόνο συναντήσεις δημοσίων σχέσεων που άλλωστε του απέφεραν και …εμφανίσεις στην κρατική τηλεόραση.
  • Είναι μεγάλη η ευθύνη της Δ.Ε του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ γιατί καλλιέργησε με συνεχείς δηλώσεις της τον εφησυχασμό στους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
  • Είναι μεγάλη η  ευθύνη  των δημοτικών αρχών , που διαχρονικά και με μικρές εξαιρέσεις αδιαφόρησαν για την δημιουργία συνθηκών προστασίας των τμημάτων του ΤΕΙ σε κάθε πόλη.

Για την ΑΝ.Α.Σ.Α , η ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων αποτελούσε μία ιστορική υποχρέωση επανόρθωσης του ελληνικού κράτους σε μιά περιοχή που η τέχνη η επιστήμη και ο πολιτισμός δέχθηκαν την αδιαφορία και την κακοποίηση της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Σήμερα, τώρα το πιο σημαντικό όμως και απαραίτητο είναι να αντιληφθεί ο λαός των τριών νησιών Κεφαλονιάς, Λευκάδας ,Ζακύνθου αλλά και όλης της Ιόνιας Περιφέρειας ότι η μάχη για την διατήρηση του ΤΕΙ είναι μάχη για την μείωση των αρνητικών  συνεπειών της νησιωτικότητας , είναι μάχη για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της περιοχής ,   είναι  όμως και μάχη πολιτική απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της “φιλελευθεροποίησης” της Παιδείας στην Ελλάδα, είναι μάχη για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α καλεί σε δράση τους πολίτες και την νεολαία των νησιών μας , με στόχο την διατήρηση και αναβάθμιση του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι που στηρίζουν την τρικομματική  κυβέρνηση , πρέπει να διαλέξουν:

ü Η θα καταγγείλουν την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης και θα απαιτήσουν την ανάκληση του σχεδίου για το ΤΕΙ

ü Η θα πρέπει να παραιτηθούν σαν πολιτικά ανίκανοι και επικίνδυνοι για τα τοπικά συμφέροντα.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team