“Ζακυνθινό” αντάρτικο στην Περιφέρεια – Ζητούν έδρα την Πάτρα

Ζακυνθινό αντάρτικο

Ζακυνθινό αντάρτικο

Το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του έτους που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, αναμένεται… θερμό μετά την κοινή ανακοίνωση δύο περ. συμβούλων της Ζακύνθου που ζητούν τη διάσπαση της Περιφέρειας και την ένταξη του νησιού τους σε αυτή με έδρα την Πάτρα!

Μάλιστα, ο ένας από τους δύο, ο Κώστας Τσιριγώτης, ανήκει στην παράταξη Σπύρου αλλά και στο κόμμα της Ν.Δ., ενώ ο έτερος υπογράφων, ο Λευτέρης Γιαννάτος, ανήκει στην παράταξη Μπεριάτου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο ήταν υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του 2012 ο καθένας με τα κόμματά του…

Έχει μακρά ιστορία

Το ζακυνθινό «αντάρτικο» το οποίο έχει… μεγάλο παρελθόν όσον αφορά τη ρητορική που αναπτύσσεται από πολιτικούς κύκλους εδώ και πολλά χρόνια για τη διάσπαση της ΠΙΝ, από τότε που ήταν κρατική περιφέρεια. Με την δημιουργία της αιρετής περιφέρειας οι φωνές αυτές είχαν υποχωρήσει, ωστόσο, η κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού και, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τα διαλυτικά φαινόμενα τόσο στην παράταξη Μπεριάτου όσο (κυρίως) στην παράταξη Σπύρου αλλά και οι χειρισμοί της ηγεσίας της Περιφέρειας σε σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη συνοχή, φουντώνουν και πάλι τη διασπαστική ρητορική.

Έχει σχέση με δημιουργία νέου ψηφοδελτίου;

Οι διεργασίες για τη δημιουργία «ζακυνθινού» ψηφοδελτίου εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου αλλά και η παραδοσιακά χρησιμοποιούμενη για προσέλκυση εκλογικής πελατείας στο νοτικότερο νησί της περιφέρειας θέση περί διάσπασης, δεν είναι εκτός του κάδρου…

Ως θρυαλλίδα, πάντως, φαίνεται να λειτούργησε η απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Νίκου Μηλιώτη να συγκαλέσει συμβούλιο τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα, παρά το ότι όλοι περίμεναν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του σώματος την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκάδα και να συνεχιστεί το rotation έδρας μέσα στο χειμώνα… Η δυσκολία μετακίνησης από τη Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά λίγα 24ωρα πριν από την αργία της εορταστικής περιόδου, εκτιμούν κύκλοι της Περιφέρειας, μ,ε την επιμονή Μηλιώτη να γίνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις στην Κέρκυρα, προκάλεσε την έκρηξη.

Ζητούν ενέργειες από τη νέα περιφερειακή αρχή

Γιαννάτος και Τσιριγώτης στην κοινή τους ανακοίνωση ζητούν τις αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν στις εκλογές του Μαΐου να εργαστούν στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του Καλλικράτη με διάλυση της ΠΙΝ και ένταξη όλων των νησιών –πλην Κέρκυρας- στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Μάλιστα, καλούν και το βουλευτή Ζακύνθου Δ. Κοντονή να συμβάλλει στις διεργασίες αυτές, καθώς και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου το οποίο θα πρέπει –κατά τους υπογράφοντες- να λάβει απόφαση σχετικά με το ζήτημα.

Καρύδης: Ακραίες και ατυχής τοποθετήσεις

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εντός των δύο παρατάξεων (Σπύρου και Μπεριάτου) που θα συνεδριάσουν πριν από το Περιφερειακό του Σαββάτου. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας με την παράταξη Μπεριάτου, Γιώργος Καρύδης, δήλωσε ότι η τοποθέτηση Γιαννάτου και Τσιριγώτη είναι ατυχής και ακραία: «Είναι ατυχής η δήλωση αυτή, είναι σε μία συγκυρία δύσκολο και υπό συνθήκες εκνευρισμού υπό την έννοια ότι υπάρχει ταλαιπωρία στη σύνδεση των Ιονίων Νήσων και ίσως οι συνάδελφοι λόγω του ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις στην έδρα της Περιφέρειας όπως προβλέπει ο νόμος, έχει κουράσει και ταλαιπωρήσει κάποιους συναδέλφους από τα άλλα νησιά. Δεν θα πρέπει αυτό όμως να μας οδηγεί σε ακραίες τοποθετήσεις, να υπονομεύουμε τη συνοχή της Περιφέρειας και να μιλάμε για διάσπαση ή ενοποίηση κάποιων νησιών με την απέναντι ηπειρωτική αρχή».

Σε ερώτηση αν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα και αποτελεί μία προσπάθεια προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, ο κ. Καρύδης απάντησε: «Δεν θα ήθελα να πιστεύω κάτι τέτοιο. Το να κάνουμε δηλώσεις προκειμένου να ξεφύγουμε από τα προσωπικά πολιτικά μας αδιέξοδα ή δυσκολίες δημιουργώντας ζητήματα συνοχής της Περιφέρειας ή δημιουργώντας γενικότερα πολιτικά προβλήματα, δεν είναι η σωστότερη τακτική. Τη διέξοδο που θέλουμε να βρούμε σε μία αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης θα πρέπει να την κάνουμε με ένα διαφορετικό τρόπο διότι η κοινωνία έχει αφουγκραστεί από τα μηνύματα των καιρών. Διαφωνώ με αυτή τη δήλωση κατηγορηματικά και θέλω να πιστεύω ότι ελήφθη εν βρασμώ».

Ολόκληρη η δήλωση

«Το έτος 2010, πριν την ψήφιση του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), οι τότε Βουλευτές των Π.Ε. Ζακύνθου, Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας, είχαν ζητήσει για τις ανωτέρω Π.Ε. να υπαχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Προφανώς, οι παραπάνω Βουλευτές, έχοντας «ζυγίσει» τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης των παραπάνω νησιών, τόσο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όφελος των νησιών τους ήταν η ένταξη τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εμείς οι υπογράφοντες, προ τριετίας, κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το θεσμό της Π.Ι.Ν. Πιστέψαμε ότι το κοινό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να έχουν τα νησιά του Ιονίου μεταξύ τους, μαζί με την αναμφισβήτητη κοινή ιστορική και πολιτιστική τους πορεία, αρκούσαν για να πορευτούμε ως μία ενιαία Περιφέρεια.

Δυστυχώς τρία έτη μετά, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα πλεονεκτήματα αποκομίζει το νησί της Ζακύνθου από την ένταξη του στην Π.Ι.Ν. Από καθαρά διοικητικής απόψεως, η γραφειοκρατία αυξήθηκε δραματικά, διάφορα έγγραφα της Π.Ε. Ζακύνθου ταξιδεύουν, άνευ ουσιαστικού λόγου, μεταξύ Ζακύνθου – Κέρκυρας και αντίστροφα, ενώ τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρονικές υπογραφές και ακριβή ηλεκτρονικά αντίγραφα κ.τ.λ.) ουδόλως αξιοποιήθηκαν. Επίσης τα έξοδα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λόγω της γεωγραφικής απόστασης, είναι πραγματικά δυσβάσταχτα και υπερβολικά σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Χώρας.

Για όσον αφορά την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας, τρία έτη μετά την ίδρυση της Π.Ι.Ν., παραμένει ουσιαστικά ανεπαρκής, διότι οι Επτανήσιοι δεν έχουν κανένα λόγο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο. Άλλωστε, όλη η υπόλοιπη διοικητική διάρθρωση των νησιών μας, σχεδόν όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (π.χ. περιφερειακές διευθύνσεις Δ.Ο.Υ., ΕΛΤΑ, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. κ.λ.π., δικαστήρια, περιφερειακές διευθύνσεις δημοσίων υπηρεσιών, δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία, περιφερειακές διευθύνσεις τραπεζών κ.τ.λ. υπάγονται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα στην Πάτρα ή στον Πύργο.

Για όσον αφορά τις ελάχιστες υπηρεσίες που υπάγονται στην έδρα της Π.Ι.Ν., οι πολίτες των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, υπόκεινται σε τριήμερο ταξιδιωτικό μαρτύριο για να μετακινηθούν από τα νησιά τους στην Κέρκυρα και το αντίστροφο, καθώς και σε πολλαπλάσια έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή, αυθημερόν, μέσα σε ένα πρωϊνό και με ελάχιστα έξοδα, δύνανται να μετακινούνται στην Πάτρα και να επιστρέφουν στα νησιά τους.

Θέλουμε δε να υπογραμμίσουμε ότι, σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου που απέχουν αρκετά μίλια από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, και γι’ αυτό το λόγο υπάγονται σε αυτοτελείς νησιωτικές περιφέρειες, τα νησιά του Ιονίου ευρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, με την οποία συνδέονται συγκοινωνιακά.

Επίσης, σε περίπτωση που τα νησιά του Ιονίου υπαχθούν σε διαφορετικές Περιφέρειες, ουδόλως εμποδίζονται δια μέσω των διαπεριφερειακών συνεργασιών αλλά και συνεργασιών των πολιτιστικών τους σωματείων, να κρατήσουν ζωντανή την κοινή ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να καταργηθεί ως μονάδα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της Χώρας και οι Π.Ε. Ζακύνθου, Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας να υπαχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ η Π.Ε. Κέρκυρας να υπαχθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Για όσον αφορά την Π.Ε. Ζακύνθου, καλούμε τον Βουλευτή Ζακύνθου και τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές του Μαϊου 2014, να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή.

Επίσης θεωρούμε σκόπιμο, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου, μετά την τριετή εμπειρία του από την εφαρμογή του Καλλικράτη, να λάβει απόφαση σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, δηλ. εάν η Π.Ε. Ζακύνθου πρέπει να ανήκει στην Π.Ι.Ν. ή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα».

email
Πηγή άρθρου: corfupress.com