Παράσταση σε Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, για τα προβλήματα των σχολείων

ΠΕ Κεφαλληνίας

ΠΕ Κεφαλληνίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΜΕ-ΚΙ και την Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Π. Δρακουλόγκωνα. Γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν στον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) τα 55 περίπου κενά εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς – Ιθάκης (στην πραγματικότητα είναι ακόμη περισσότερα) και τα πάνω από 130 στην Πρωτοβάθμια. Οι πιέσεις για 25, 27 και 30 μαθητές ανά τμήμα, η ελαστικοποίηση των εκπαιδευτικών και οι υποσχέσεις για «περιορισμό των κενών στα 6.000 πανελλαδικά», βέβαια μετά τη μελλοντική πρόσληψη αναπληρωτών (που θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και είναι διαφιλονικούμενο το πότε θα ξεκινήσουν), είναι η κυβερνητική απάντηση στην ανάγκη για καλύτερους όρους μόρφωσης. Οι ελλείψεις στα ειδικά σχολεία και τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής φθάνουν το 90% των αναγκών.

Την ίδια ώρα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δηλώνει ότι 150 μαθητές του Νομού θα παραμείνουν χωρίς μεταφορά, ενώ δεν θα μεταφέρεται και ένα τμήμα από τους 600 μαθητές που σήμερα είναι στον «αέρα» μέχρι να ανταποκριθούν οι μεταφορείς σε στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα για τη μεγάλη μάζα των 1.600 μαθητών που θα μεταφέρονται με Ειδικά Μαθητικά Δελτία (ΕΜΔ), δηλαδή με τις τακτικές συγκοινωνίες του ΚΤΕΛ, δεν προβλέπεται καν ανταπόκριση των λεωφορείων σε ζώνες ασφαλείας ούτε στις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Αντιπαραθέτουν την ασφάλεια στη μεταφορά και δεν γίνεται καν λόγος για συνοδούς στους μικρούς μαθητές των δημοτικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σήμερα υπάρχουν οι μισές από τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη σωστή μεταφορά των μαθητών, ενώ δεκάδες άλλοι εξαιρούνται τελείως λόγω ΚΥΑ.

Οι υποδομές παραμένουν καθηλωμένες, τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα δεν εκκινούν, τα κοντέινερς παραμένουν και στοιχειώδη μέτρα παίρνονται με το σταγονόμετρο. Για το κτιριακό συγκρότημα του Φαραώ, όπου οι εργασίας έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων, δεσμεύτηκε ο κ. Δρακουλόγκωνας να δει τι έχει γίνει σε σχέση με την ανταπόκριση του εργολάβου στις παρατηρήσεις του τοπικού ΤΕΕ για την ασφάλεια και να ενημερώσει σχετικά τους φορείς. Για την ανάγκη να παρασχεθούν δωρεάν δελτία υγείας, με εξετάσεις στα σχολεία από συνεργεία της στ΄ υγειονομικής περιφέρειας και με προγραμματισμένα ραντεβού στα δύο Νοσοκομεία ανά σχολείο για όλα τα παιδιά, είπε ότι τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν πόρους ούτε για να πάρουν αντιδραστήρια πόσο μάλλον για την υλοποίηση του αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο αίτημα για ένα γεύμα στα σχολεία είπε ότι η κάλυψη των 6.000 μαθητών απαιτεί κρατική χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο, ενώ η Περιφέρεια έχει μόνο περιορισμένη δυνατότητα μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ακραία φτώχεια.

Γονείς και εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνικές – επιστημονικές δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην παιδεία. Τα λιγότερα χρήματα για τα σχολεία, το στρίμωγμα των μαθητών στις τάξεις, η αποτροπή προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα 25.000 κενά, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η «συνδρομή» των γονιών στις δαπάνες, η αντικατάσταση της γενικής μόρφωσης με την ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την τζάμπα εργασία, η αξιολόγηση με βάση την ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ονομάζονται «βέλτιστες πρακτικές» από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και περιλαμβάνονται ως δεσμεύσεις στα τρία μνημόνια που έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κάλεσαν σε συνέχεια του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία και αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απαιτεί σύγκρουση με τις πολιτικές που στερούν τη μόρφωση για να αυγαταίνουν τα κέρδη των πλουτοκρατών.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη παράσταση είχε προγραμματιστεί στον Αντιδήμαρχο Παλλικής, στο Ληξούρι. Παρά το γεγονός όμως ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν επαλειμμένα δημοσιοποιηθεί και ο Δήμος Κεφαλονιάς είχε ενημερωθεί με e-mail, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την πιο σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού, δραπέτευσε από την συνάντηση με μαθητές – γονείς και εκπαιδευτικούς. Συνολικά η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) επιδόθηκε σε μια επίδειξη των ελάχιστων μέτρων που πάρθηκαν κάτω από πίεση και μόλις τις τελευταίες μέρες (όπως η ασφαλτόστρωση στο 2ο Δημοτικό Ληξουρίου). Έτσι η Δημοτική Αρχή, δείχνοντας το «φύλλο» μέσα στο καμένο από την αντιεκπαιδευτική πολιτική δάσος, βάζει πλάτη στη πολιτική που έχουν συναποφασίσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο και γενικότερα στις αναδιαρθρώσεις που προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι φορείς τονίζουν πως λαός και νεολαία δεν θα αρκεστούν σε τίποτε λιγότερο από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη, 9.30 πμ

το σεισμόπληκτο Ληξούρι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές,

μαζική παράσταση

στο Δημαρχείο Ληξουρίου.

Αργοστόλι 11/9/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Η Αντιπρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Ποταμιάνου Σοφία Φαρακλός Βαγγέλης
email