Paris Match: «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη»

Α.Τσίπρας

Α.Τσίπρας

Με υπότιτλο «Η Αθήνα μοιάζει όλο και λιγότερο με ευρωπαική πρωτεύουσα, και δίνοντας μια άθλια εικόνα της όπου χρυσαυγίτες, αναρχικοί, κλοσάρ και ναρκομανείς έχουν καταλάβει την πόλη», το γαλλικό περιοδικό Paris Match, παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη».

Για το γαλλικό περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος-κλειδί της ελληνικής πολιτικής, ο οποίος δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση, όπως αναφέρει, η οποία θα συνεχίσει τις μειώσεις εισοδημάτων.

Οι ερωτήσεις του περιοδικού προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής .

Ερώτηση: Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πώς φτάσατε εδώ ;

Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης του συστήματος, στην καρδιά της κρίσης του οικονομικού μοντέλου των αγορών και δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια φαινόμενα από το 1929. Τότε, η Αμερική και η Ευρώπη δεν έκαναν τις ίδιες επιλογές. Στις ΗΠΑ ο Ρούσβελτ επέλεξε να υλοποιήσει το Σχέδιο Μάρσαλ και μια πολιτική ανάπτυξης για να στηρίξει τους ανέργους. Η Ευρώπη δεν επέλεξε αυτό το δρόμο και έτσι φτάσαμε στην άνοδο του νεοναζισμού.

Ερώτηση: Δίνεται την αίσθηση ότι σας έχουν εγκαταλείψει στα δύσκολα. Η δανειακή σύμβαση δεν είναι όμως μια απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ;

Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ξαφνικά στους Έλληνες επιβλήθηκαν τα χειρότερα φάρμακα. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες χώρες παρακολουθούν τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος. Αν το φάρμακο πιάσει σε μας τα ποντίκια, τότε μπορούν να την εξάγουν και να την εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν το πείραμα αποτύχει, τόσο το χειρότερο για τους Έλληνες.

Ερώτηση: Δεν φοβάστε ότι η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της στις επόμενες εκλογές;

Η επιτυχία των νεοναζί μας εξέπληξε όλους, αλλά αποτελεί την έκφραση της τεράστιας δυσφορίας της ελληνικής κοινωνίας. Ηταν μια ψήφος εναντίον της πολιτικής. Πολλοί άνθρωποι δεν είχαν πραγματικά καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τα συνθήματά τους. Τώρα που οι ψηφοφόροι ανακαλύπτουν ποιοί είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύουν ότι πολλοί λιγότεροι θα τους ψηφίσουν.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που περιγράφει ο ανταποκριτής του γαλλικού περιοδικού από το κέντρο της Αθήνας. Περιγράφει ένα απόγευμα,γέροι και παιδιά βρίσκονται έξω στις πλατείες. Ξαφνικά ένας Πακιστανός εμφανίζεται τρεκλίζοντας και από το πουθενά ο Πάνος, μέλος του κόμματος Χρυσή Αυγή, βρίσκεται μπροστά του και του φωνάζει: «φύγε από δω ηλίθιε, μαλάκα, καταραμένε!”. Κανείς δεν αντιδρά, τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν μπροστά σε ένα τοίχο με ένα γκράφιτι που λέει ”η Ελλάδα στους Ελληνες, έξω οι ξένοι». Οι γέροι που κάθονται στα παγκάκια, κάτω από τις πορτοκαλιές, κοιτάζουν αδιάφοροι. Η σκηνή είναι συνηθισμένη. Η Χρυσή Αυγή, μια άγνωστη οργάνωση, κέρδισε περίπου 7% στις τελευταίες εκλογές.

Και το περιοδικό δίνει την εξήγησή του σε αυτή την εκλογική άνοδο των νεοναζί : Από την έναρξη της κρίσης το 2009, τα ακραία κόμματα άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Ενα μέρος των ψηφοφόρων απορρίπτει τα παραδοσιακά κόμματα γιατί τα θεωρεί διεφθαρμένα ή γιατί υπέκυψαν στη βία των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι Ελληνες δεν αντέχουν πια και οι μετανάστες είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Στο μεταξύ, μεταξύ ανάλυσης και λύπησης, το γαλλικό περιοδικό περιγράφει την ελληνική πρωτεύουσα με τα χειρότερα λόγια ή, όπως λέει χαρακτηριστικά

«Στα πόδια της Ακρόπολης η Αθήνα λυώνει στη μιζέρια».

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr