Παιχνίδια με τη δόση: Νέα πιθανή ημερομηνία η 26η Νοεμβρίου

Eλλάδα-Ευρωπαική Ένωση

Eλλάδα-Ευρωπαική Ένωση

Μετά τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος ορθά-κοφτά έβαλε πάγο στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, και ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μιλώντας στοBloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας, δηλώνει ότι θα καθυστερήσει για εβδομάδες η απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, βάζοντας στο τραπέζι μία νέα ημερομηνία: την26η Νοεμβρίου.

“Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ”, είπε στο Bloomberg ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν τηνολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Η έκθεση της τρόικας δεν είναι έτοιμη, είπε, και καθώς μόνο μία προκαταρκτική έκδοση μπορεί να παρουσιαστεί στις 12 Νοεμβρίου, δεν επαρκεί για τους υπουργούς ώστε να λάβουν μία απόφαση.

Μιλώντας στο Bloomberg, έλληνας αξιωματούχος -που δεν κατονομάζεται- αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η δεν θα δοθεί το “πράσινο φως” για τη δόση στις 12 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, χαρακτήρισε “κρίσιμη” τη ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό -την προσεχή Κυριακή-, το αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα βήμα προς το ξεπάγωμα της δόσης.

Τι είπε ο Σόιμπλε

Ο Β. Σόιμπλε, δήλωσε: “Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα”.

“Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας”, εξήγησε ο Σόιμπλε, “Όχι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες”, διευκρίνισε.

Χαιρέτισε πάντως την έγκριση από τους έλληνες βουλευτές του νέου προγράμματος για εξοικονόμηση 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2016.

Στην Ελλάδα “τίποτε δεν έχει χαθεί. Τίποτε δεν έχει επίσης κερδηθεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά“, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως “οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν μέσα στην Ευρώπη”.

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές εργασίας στην Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η υψηλή ανεργία, επεσήμανε η Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισε την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κρίνοντας ότι συνιστά σημαντική πρόοδο, αλλά διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να βοηθήσει περαιτέρω την Αθήνα γιατί δεν της επιτρέπεται να παράσχει απευθείας βοήθεια.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr