Ποια μηνύματα θα μεταφέρει η Μέρκελ στην Αθήνα;

Σαμαράς-Μέρκελ

Σαμαράς-Μέρκελ

Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα, όπως σημειώνει το Spiegel.

Και αυτό γιατί η καγκελάριος έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ευρωκρίσης ή κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, «στο στόμα του λύκου», λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου και η ίδια η Μέρκελ γνωρίζει, σύμφωνα με το Σπίγκελ, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. (…)

Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης’, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.(…) Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάγνωση της Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, και με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας -οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις- η επίσκεψη της Α. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Από την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου

Η Α. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 9/10, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο Α. Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη οριστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, στo πλαίσιo της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι και υπό αυτό το πρίσμα είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται επισκέψεις. Για να συμπληρώσει ότι η επίσκεψη αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ φυσικά και γίνεται στη σκιά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα και των δραστικών μέτρων προσαρμογής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», όπως είπε. Μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στην Αθήνα θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

email
Πηγή άρθρου: Spiegel.de