Ποιος κάνει «κόλπα» με το ελληνικό χρέος;

Ευρώ

Ευρώ

Αυτό υπαινίσσεται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με αφορμή την προεκλογική καταγγελία της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» ότι η Ελλάδα έχει μαγειρέψει εκ νέου τα στατιστικά στοιχεία της, για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα την Τετάρτη το ευρω-φοβικό κόμμα του καθηγητή Οικονομικών Μπερντ Λούκε κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του γερμανικού Κοινοβουλίου σχεδόν 35.000 υπογραφές κατά ενός νέου «πακέτου βοήθειας» για την Ελλάδα.

Το προεκλογικό όπλο του Λούκε είναι …ο εαυτός του: ως καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο 52χρονος νεόκοπος πολιτικός αυτοπροβάλλεται ως «θεματοφύλακας της οικονομικής λογικής, την οποία θέλει επιτέλους να επιβάλει στην καθημερινότητα της πολιτικής. Με αυτή τη στρατηγική θέλει να εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» παρατηρεί η Zeit. Στην προσπάθειά του αυτή αξιοποιεί το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής χειρισμοί για την καταπολέμηση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν εν μέρει αντιφατικοί. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι ο ίδιος ο Λούκε πέφτει σε αντιφάσεις, επισημαίνει με κριτική διάθεση η γερμανική εφημερίδα.

Ενισχύοντας τα στερεότυπα

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Στις 2 Απριλίου ο Λούκε είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία αντέκρουε την εξαγγελία της Αθήνας περί πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την κατ΄αρχήν επιβεβαίωσή της από την τρόικα στις 19 Μαρτίου. «Κατά περίεργο τρόπο», έγραφε ο Λούκε, τα στοιχεία της Αθήνας και της τρόικας δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Γιούροστατ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, είχαν υπολογίσει μεγαλύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και «λόγω των χρημάτων που είχαν διαθέσει οι Έλληνες για τη διάσωση των τραπεζών τους».

Ο Λούκε υπαινισσόταν ότι η ελληνική πλευρά απέκρυψε αυτά τα κονδύλια με «δημιουργική λογιστική», ώστε να ωραιοποιήσει την εικόνα των κρατικών εσόδων. ‘Ετσι, ο οικονομολόγος από το Αμβούργο φαινόταν να εδραιώνει έτσι την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο προεκλογικό σκηνικό, καταφεύγοντας ωστόσο, όπως αναφέρει η Zeit, στα καθιερωμένα στερεότυπα για τους «Έλληνες που κάνουν κόλπα» και για τους «Γερμανούς που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται». Άλλωστε και παλαιότερα η Γερμανία «είχε εξαπατηθεί με παραποιημένα στοιχεία» υποστηρίζει ο Λούκε, υπαινισσόμενος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ με τα στατιστικά στοιχεία της εποχής.

Η Zeit γράφει ότι τα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών πράγματι δεν εμφανίζονται στους σχετικούς υπολογισμούς, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται για «σκάνδαλο», αλλά για καθιερωμένη πρακτική υπολογισμού του χρέους από το ΔΝΤ «εδώ και μισό αιώνα». Ο λόγος: «Οι ελεγκτές θέλουν να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Γι αυτό εξαιρούν από τον υπολογισμό τους όλες τις έκτακτες παραμέτρους. Ως τέτοια έκτακτη παράμετρος λογίζεται το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών, γιατί παρουσιάζεται μία μόνο φορά, όπως και αντιστρόφως δεν συνεκτιμώνται κέρδη από την πώληση κρατικής περιουσίας, γιατί και αυτά θεωρούνται έκτακτα έσοδα».

Die Zeit / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

email
Πηγή άρθρου: dw.de