Πως διαμορφώνονται οι μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ με το «Μνημόνιο 3»

Η ακτινογραφία του τρίτου Μνημονίου

Η ακτινογραφία του τρίτου Μνημονίου.

Εγκύκλιο που καταγράφονται όλες οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεγάλες μειώσεις θα φέρει στους μισθούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Παράλληλα, καταργούνται δώρα εορτών και επιδόματα αδείας, ενώ υπάρχουν αλλαγές και στις αμοιβές των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ. Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου.

Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών και καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

Από τις αρχές του νέου έτους παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

Οι νέοι μισθοί

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Μειώσεις από 8 έως 464 ευρώ το μήνα (2,9% έως 20%) θα υποστούν οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ σημαντικές μειώσεις από 9% έως 27% προβλέπονται και για τα επιδόματα των ένστολων.

Όπως προβλέπεται, οι συνολικές αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα φτάσουν μέχρι το 23% στο σύνολο.

Δικαστικοί λειτουργοί

Περικοπή από 119 έως 1.111 ευρώ (κατά 8% έως 27%) θα γίνει στους βασικούς μισθούς των δικαστών από την αρχή του έτους.

Παράλληλα, τα επιδόματα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και η πάγια αποζημίωση μειώνονται συνολικά κατά 212 ευρώ έως 397 ευρώ μηνιαίως, με τις συνολικές μειώσεις να κυμαίνονται από 8% έως 29%.

Πανεπιστημιακοί

Μειωμένοι κατά 10% έως 18% θα είναι οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τις μειώσεις να ξεκινούν από τα 118 ευρώ και να φτάνουν μέχρι 316 ευρώ. Ακόμη, τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και έρευνας μειώνονται από 68 μέχρι 195 ευρώ το μήνα.

Γιατροί ΕΣΥ

Οι βασικοί μισθοί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται κατά 20 ευρώ έως 390 ευρώ τον μήνα (2% έως 19%), το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται κατά 40 ευρώ έως 53 ευρώ μηνιαίως, η πάγια αποζημίωση μειώνεται κατά 27 ευρώ έως 49 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημεριών περικόπτονται έως και 50%.

Οι συνολικές αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των εφημεριών, υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 2% έως 19%, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι εφημερίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%.

Διπλωμάτες

Οι βασικοί μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων περικόπτονται κατά 56 ευρώ έως 335 ευρώ τον μήνα, ή κατά 5% έως 15%. Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται κατά 16 ευρώ ή κατά 11%, τα επιδόματα ξενίας-παράστασης περιορίζονται κατά 26 ευρώ έως 47 ευρώ (10% έως 13%), ενώ η πάγια αποζημίωση περικόπτεται κατά 7 ευρώ έως 89 ευρώ τον μήνα ή κατά 6% έως 15% και οι συνολικές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 6% έως 15%.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr