Ποτέ οι πόλεις και τα χωριά της Κεφαλονιάς δεν ήταν πιο εγκαταλειμμένα

ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση  τoυ δημοτικού  συμβουλίου το οποίο  «  για τα μάτια του κόσμου»  διαπίστωσε πως ο Καλλικράτης…..απέτυχε και πρότεινε τη διάσπαση του Δήμου  Κεφαλονιάς. Είναι ίσως…. παρήγορο που  η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις που είχαν πρωτοστατήσει  με ενθουσιασμό στην αποδοχή του Καλλικράτη ή είχαν σιωπήσει εκκωφαντικά ,  μετά από …. τρία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα αυτό όχι μόνο απέτυχε αλλά κυριολεκτικά έχει αφήσει συντρίμμια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποτέ οι πόλεις και τα χωριά της Κεφαλονιάς δεν ήταν πιο εγκαταλειμμένα.  Βασικές υπηρεσίες και κοινωφελείς δομές  έχουν είτε καταργηθεί  είτε δεν μπορούν να εκτελέσουν στοιχειώδεις λειτουργίες τους λόγω της έλλειψης προσωπικού  και της δραστικής περικοπής πόρων. Το σχέδιο του Καλλικράτη που σχεδίασαν και εφάρμοσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση το κόμματα του μνημονίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε χάος σε κάθε γεωγραφική ενότητα που εφαρμόστηκε.

Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μια μεταρρύθμιση που τάχα είχε ως στόχο τον προγραμματισμό για την αποδοτικότερη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών αλλά την εφαρμογή του μνημονίου στις τοπικές κοινωνίες με τον ίδιο ανελέητο τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται  εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι κοινά – και ίσως περισσότερο εμφανή στην κλίμακα των δήμων και των περιφερειών της χώρας:  φτώχεια, εξαθλίωση, υποβάθμιση της υπαίθρου, διάλυση του κοινωνικού κράτους, αποδιάρθρωση κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα στην Κεφαλονιά η δημιουργία του ενιαίου δήμου, με τον τρόπο και τις ρυθμίσεις που συνόδευσαν αυτήν  τη διαδικασία, οδηγεί  σε μια άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών οι οποίες βλέπουν μέρα με τη μέρα βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες  , απαραίτητες στην καθημερινή ζωή των πολιτών, να χάνονται ενώ πόλεις και χωριά αρχίζουν να ερημώνουν, θυμίζοντας εικόνες από περασμένες δεκαετίες. Μια συζήτηση με κατοίκους της Παλικής, της Σάμης, του Ελειού και των Πρόννων  και άλλων δημοτικών ενοτήτων είναι αρκετή για να διαπιστώσει  ο καθένας τα καταστροφικά αποτελέσματα του Καλλικράτη.

Μεγάλο είναι το μερίδιο της ευθύνης για την σημερινή δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο που εναρμονισμένοι με την φιλομνημονιακή διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) άλλοτε ανέχθηκαν και άλλοτε πρωτοστάτησαν  στην υλοποίηση της αντιλαϊκής και αντιδημοτικής λογικής του «Καλλικράτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε αντιταχθεί στο σχέδιο αυτό  χαρακτηρίζοντας το ως μια αντιδραστική οπισθοδρόμηση  η οποία θα οδηγήσει σε φαινόμενα υδροκεφαλισμού των μεγάλων αστικών κέντρων σε βάρος της υπαίθρου , ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξύ για  τα νησιά και  θα συρρικνώσει τη δημοκρατία, αφού τα κέντρα λήψης αποφάσεων απομακρύνονται από τον απλό πολίτη και συγκεντρώνονται σε κεντρικές απρόσωπες δομές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα καταργήσει τον Καλλικράτη εισάγοντας ένα νέο  σύστημα αυτοδιοίκησης με αποκέντρωση του κράτους ,με σαφείς αρμοδιότητες και εξασφαλισμένους πόρους σε μια πιο δημοκρατική, φιλολαϊκή και λειτουργική κατεύθυνση όπου οι μεν δημοτικές διοικήσεις θα «δίνουν λογαριασμό» στους πολίτες ,οι δε πολίτες θα μπορούν να επιδρούν ουσιαστικά στην λήψη των αποφάσεων.

Σε μια τέτοια πορεία  οι κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων της Κεφαλονιάς θα πρέπει, μέσω θεσμών διαβούλευσης και τοπικών δημοψηφισμάτων , να συμμετέχουν στις αποφάσεις για  μια νέα δημοτική  δομή  στο νησί.

email