Πράσινο φως από την ΕΚΤ για χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες

Χρήματα - Τράπεζες

Χρήματα – Τράπεζες

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) προς στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει προ ημερών από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να υποβάλλουν προληπτικά το σχετικό αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προκλήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ εξασφάλισε την έγκριση του δ.σ. της Ευρωτράπεζας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να δανειστούν από τον ELA, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οι πιέσεις που δέχονται τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων συνδέονται με τις εκροές καταθέσεων που έχουν σημειωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως σήμερα, με την αυξημένη συμμετοχή τους στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου και με την ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ, μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι η έγκριση για τη χρήση του ELA θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη από την ΕΚΤ και θα ισχύει για δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής.

Διευκρινίσεις ΕΚΤ για την πρόσβαση των τραπεζών στον ELA

Τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2015 οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχαν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι οι ελληνικές τράπεζες να είναι φερέγγυες (solvent) και να διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (η Εθνική Τράπεζα διέθετε επαρκείς εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ, απευθείας από την ΕΚΤ).

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014.

Χθες το βράδυ, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι, η διαδικασία αυτή εφαρμόζονταν από το 2012, χωρίς όμως τότε να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα σχετικά αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr