Πρόσθετα μέτρα μέχρι 4 δισ. ευρώ ζητεί το ΔΝΤ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Νέα μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16, ακόμα και εάν εκτελεστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Όπως τονίζει το Ταμείο, τα έσοδα αυτά, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να τα βρουν από την επέκταση υφισταμένων μέτρων, όπως για παράδειγμα, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θεωρεί πιθανή τη συνέχιση της μεταρρύθμισης των επιδομάτων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα οποία, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, «παραμένουν αναποτελεσματικά».

Τα μέτρα, όπως προκύπτει από την έκθεση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στη διάρκεια της πέμπτης αξιολόγησης, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την προετοιμασία του νέου Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2014, στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, πάντως, εκπέμπεται το μήνυμα ότι τα επιπλέον μέτρα θα ληφθούν από την αύξηση των εσόδων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη το ΔΝΤ ζητεί να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και να μετουσιωθεί σε ημιαυτόνομη υπηρεσία η φορολογική διοίκηση από τις αρχές του 2014. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ, πάντως, επισημαίνει ότι μόνο 200 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 έναντι κυβερνητικού στόχου για 15.000, στέλνοντας το μήνυμα για το τι πρέπει να συμβεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Παράλληλα με τη φορολογική μεταρρύθμιση στα μέσα του 2013, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, θα απλοποιηθεί ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, θα καθιερωθεί το νέο ποινολόγιο της εφορίας, θα καθιερωθούν σύγχρονες ελεγκτικές και εισπρακτικές μέθοδοι, ενώ με το περιουσιολόγιο θα αξιοποιούνται πληροφορίες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβλέψεις για το 2013

Για το 2013 το ΔΝΤ  εκτιμά ύφεση 4,2% φέτος, υψηλότερη ανεργία 26,6%, ωστόσο βλέπει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Στην έκθεση το Ταμείο σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει τρεις στόχους που έπρεπε να είχαν επιτευχθεί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο και ειδικότερα: αλλαγές στη φορολογική διοίκηση – Βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων και οφειλών, αύξηση του αριθμού των φορέων που υποβάλλουν δημοσιονομικά στοιχεία και αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα.

Πηγή άρθρου: voria.gr