Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο, έπειτα και από την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1 (κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών κ.λπ.), 3 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), 6 (παρακράτηση φόρου) και 10 (αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων) την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

H συζήτηση πραγματοποιήθηκε, εν μέσω αντιπαραθέσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αυτών της αντιπολίτευσης. «Δημοσιονομική υποχρέωση» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τα άρθρα 1, 3, 6 και 10 έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικότερα:

  • Στο άρθρο 1 ψήφισαν «Ναι» 162 βουλευτές, «Όχι» 126.
  • Στο άρθρο 3 ψήφισαν «Ναι» 162 βουλευτές, «Όχι» 124, ενώ 2 δήλωσαν παρών.
  • Στο άρθρο 6 ψήφισαν «Ναι» 163 βουλευτές, «Όχι» 121, ενώ 4 δήλωσαν παρών.
  • Στο άρθρο 10 ψήφισαν «Ναι» 162 βουλευτές, «Όχι» 124, ενώ 2 δήλωσαν παρών.

«Στουρνάρας: Δημοσιονομική υποχρέωση το φορολογικό»

Στην δευτερολογία του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βγαίνει πιο σοφή από τη συζήτηση για το φορολογικό» χαρακτηρίζοντάς το ως «δημοσιονομική υποχρέωση» και «προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης».

«Αίρεται η στρέβλωση με το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν κατέστη δυνατό να δεχθούμε τροπολογίες συναδέλφων λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, αλλά υπεύθυνος. Τηρώ τις δεσμεύσεις για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις» είπε ακόμα.

«Σαφώς και ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Μειώνω το χρέος, αυτό είναι υπεύθυνο. Το να μοιράζω το χρέος, είναι ανεύθυνο» είπε ακόμα συμπληρώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις τράπεζες επιστρέφουν».

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει «κανένας αιφνιδιασμός για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» αφού έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για τις τροπολογίες που απορρίφθηκαν

Με επιμονή στις τροπολογίες που απορρίφθηκαν χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα, εμφανίστηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Εμείς θα περιμένουμε τη Δευτέρα που μπαίνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να περάσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και για τους ανάπηρους από 80% και άνω και για όλους τους κοινωνικά αδύναμους και τους μακροχρόνια άνεργους» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ και ο Χρήστος Γκόγκας, σημείωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή αυτή η τροπολογία να θεσμοθετηθεί ως έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας του κράτους».

Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε πως το κόμμα του επιμένει στην τροπολογία του για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η Νίκη Φούντα, εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Μαυραγάνη για μια μεγάλη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρκετοί ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έψεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της κυβέρνησης, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό του φορολογικό σύστημα.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε με τη σειρά του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να μας πει τις δικές του προτάσεις» και σχολίασε λέγοντας πως «στον πόλεμο της Αλβανίας, ο λαός δεν πολέμησε για να μην φύγει ο Μεταξάς και δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα στα μετόπισθεν να του λέει να μην πολεμήσει επειδή οι ηγήτορες στο μέτωπο είναι πράκτορες του Μουσολίνι».

«Η οικονομία μας στηρίζεται στο μεταπρατικό κεφάλαιο – και ακριβώς αυτό το ίδιο το χτυπάτε. Το δημοσιονομικό πρόβλημα θα λυθεί με σωστή φορολόγηση, με την αξιοποίηση του τραπεζικού δυναμικού, με τα χρήματα του κατοχικού δανείου, με ένα μερικώς εθελοντικό εσωτερικό δάνειο» υποστήριξε στην απάντησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

«Είμαστε με τον Έλληνα, με τον άνεργο. Όχι με τον κουκουλοφόρο, τον κρατικοδίαιτο άεργο, εκείνον που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτού του τόπου» απάντησε στον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλειος Υψηλάντης (ΝΔ).

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση» ζήτησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).

Σκληρή αντιπαράθεση

Σκληρή κόντρα σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Τη δέσμευσή του πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Tην διαφοροποίηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο άρθρο 2 του φορολογικού νομοσχεδίου, εξέφρασε σήμερα η εισηγήτρια του κόμματος, Ασημίνα Ξηροτύρη, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή.

Για αρχή της κατάργησης και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθείται και μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, υποσχέθηκε επανόρθωση των αδικιών στο μέλλον, δεδομένου ότι «φορολογικό σχέδιο σε ορθολογική βάση, επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει σταθερότητα και ένα λειτουργικό και αποδοτικό παραγωγικό σύστημα και όχι στη φάση αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου».

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr