Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» στην κυβέρνηση Τσίπρα

Ελληνική βουλή

Ελληνική βουλή.

Χωρίς εκπλήξεις ψηφίστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πήρε δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μετά την καταμέτρηση, 162 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, 137 κατά ενώ απουσίαζε ο Ν. Μιχαλολιάκος λόγω ασθενείας.

Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και κατά αυτοί της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. «Είναι μια ιστορική στιγμή και ιστορική συνεδρίαση», είπε στο τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο- αυτό ακυρώθηκε απ’ την ίδια την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού μας. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του προγράμματος νεοφιλελεύθερης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης- οι πάνω από 450 εφαρμοστικοί νόμοι» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα-γέφυρα ανάμεσα στο Μνημόνιο και την μεταμνημονιακή εποχή. «Η συμφωνία δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε αφορά νέο δάνειο -όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ, ώστε να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ’ τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ καταφέρθηκε με βαρύτατες αναφορές εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, εγκαλώντας τους εκ νέου ότι ζήτησαν μονάχα δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση προβλήματα χρηματοδότησης.

«Ξέρατε πολύ καλά, πως αν υπήρχε δανειακή θωράκιση ως τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για την στάση της ΕΚΤ, που θέλει να υφίσταται ένα δανειακό πρόγραμμα και όχι μνημονιακό. Εμείς θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή και θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας χωρίς να μας εκβιάζει κανείς ότι θα βρεθούμε χωρίς τη στήριξη των τραπεζών. Εσείς σχεδιάσατε ως και την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας.

Ήταν η τελευταία σας επιλογή, μήπως διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το: Η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr