Ρήγμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβέρνηση

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Θέμα συνοχής της κυβέρνησης τίθεται μετά την ανοιχτή σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με φόντο τη διαφορετική προσέγγιση στους χειρισμούς απέναντι στην τρόικα. Όλα αυτά καθιστούν ακόμα πιο κρίσιμη την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε όσα διέρρευσε υπό μορφή άτυπης ενημέρωσης η Ιπποκράτους, ενώ δήλωση “βόμβα” έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όταν χαρακτηρίσε την συνάντηση που είχε με την τρόικα “υπονομευμένη”, φωτογραφίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ

“Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:

  • Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
  •  Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα 11,5 δις. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.

Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση.”

Η απάντηση Κεδίκογλου

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος δήλωσε:

“Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της”.

email
Πηγή άρθρου: enikos.gr