«Σχέδιο Β» με επιστροφή στη δραχμή

Αλέκος Αλαβάνος

Αλέκος Αλαβάνος

Τη συγκρότηση πολιτικού φορέα με τίτλο «Σχέδιο Β», ανακοίνωσε σήμερα οΑλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Η ιδρυτική συνέλευση του νέου πολιτικού φορέα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, το «Σχέδιο Β΄» θα δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές, είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο κάποιας συνεργασίας.

Ο κ. Αλαβάνος άσκησε δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι αποτελούν τις δυο εκδοχές του «Σχεδίου Α».

«Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι η ολοκλήρωση του μνημονίου οδηγεί στην ανάπτυξη δεν έχει καμία βάση, με τη διάλυση της κυπριακής οικονομίας» παρατήρησε, προσθέτοντας από την άλλη ότι «η αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “θα καταργηθεί το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη” έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει δεδομένου του εργαλείου της διακοπής της ρευστότητας σε ευρώ από την ΕΚΤ».

«Εμείς καλούμε τον λαό απέναντι στις δυο εκδοχές του Σχεδίου Α΄ να αντιπαραθέσει ένα απελευθερωτικό Σχέδιο Β΄», σημείωσε.

Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη», συμπληρώνοντας πάντως πως δεν αρκεί από μόνη της, αλλά αποτελεί κρίκο μιας σειράς ενεργειών, όπως η άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, η εθνικοποίηση των τραπεζών, ο οικονομικός σχεδιασμός, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους.

Όπως είπε μάλιστα, «επειδή πλευρές των πολιτικών αυτών αναμένεται να έρθουν σε σύγκρουση με το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο λαός με δημοψήφισμα θα πάρει την απόφαση για την περαιτέρω πορεία του».

Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε τέλος πως η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι απολύτως αναγκαία, εξηγώντας ότι «στην ιστορία των υφεσιακών κρίσεων, καμία χώρα δεν έχει μπορέσει να ανακάμψει με σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ».

email
Πηγή άρθρου: voria.gr