Σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αντώνης Ρουπακιώτης

Αντώνης Ρουπακιώτης

Επικριτικός απέναντι στην τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων και στον σωφρονιστικό κώδικα, κάνοντας λόγο για σκληρές απαιτήσεις από τους δανειστές.

«Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατάργησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για χάρη των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης.

«Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Κώδικα Δικηγόρων.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο Κώδικα Δικηγόρων διαφοροποιείται στα κεφάλαια που αναφέρονται στην παράσταση δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων από εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο των νέων μέτρων (τρίτο Μνημόνιο), ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 ευρώ για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονική παροχή κ.λπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.

Σε ό,τι αφορά τον πωλητή, η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο. Ο Ρουπακιώτης, εξηγώντας τη σχετική διάταξη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είπε: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής, δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε: «Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ;», αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι ο προτεινόμενος Κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

Κατά την παρουσίαση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των φυλακών Χανίων, λέγοντας «ντράπηκα, ντράπηκα», και τις χαρακτήρισε «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, προειδοποίησε ότι «Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία, τόσο ενισχύεται η Χρυσή Αυγή».

«Η πολιτεία πρέπει να βρει άλλες δυνατότητες για να χτυπήσει τη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν είναι αξιόπιστο», επεσήμανε.

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του Νίκου Μιχαλιολάκου, υπογραμμίζοντας ότι τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr