Συμπαράστασή της στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λειβαθούς

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λειβαθούς

Η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Λειβαθούς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πεσσάδα, εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καταγγέλλοντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που, στα πλαίσια της πολιτικής ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου, φέρνει νέα εξοντωτικά μέτρα με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο για τους αγρότες. Αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μεγαλώνουν τις δυσκολίες απέναντι στον ανταγωνισμό, ευνοούν τις εισαγωγές σε προϊόντα που παράγονται ή μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις.

Στη περιοχή μας έχουμε ζήσει την πολιτική αυτή της ΕΕ με την κατάργηση – καταστροφή της παραγωγής (ξερίζωμα αμπελώνων, καταστροφή ελαιοδέντρων για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, κάψιμο μικρών αλιευτικών σκαφών, εγκατάλειψη κτηνοτρόφων κλπ ). Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή μόνο 275.000 αγρότες, από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο οδηγούν τη κατώτερη ασφαλιστική εισφορά στα 1544 € το χρόνο. Έχουν αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και το συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% το 2017 και τη προκαταβολή φόρου από το 55% στο 100% για το 2016. Επέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια , αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια. Προχώρησαν σε μείωση των ενισχύσεων με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020  που θα φτάσει μέχρι και το 50% το 2019, με σοβαρές επιπτώσεις στο 80% των αγροτών που παίρνουν το 20% του συνόλου των ενισχύσεων.

Είναι πια  φανερό ότι θέλουν να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, όπως τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για να ανοίξει ο δρόμος στις μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις για περισσότερα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, εργατών, γυναικών και νεολαίας. Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει ζωτική αξία για μας και τις οικογένειές μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Οι πληγές που θα αφήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης θα είναι βαριές και μόνιμες, αν δεν συναντήσουν το μαζικό ξεσηκωμό μας.

Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και η λύσσα της να τους βγάλει από τα μπλόκα, είναι ταξική της επιλογή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, με δυνάμωμα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, διαχωρισμό από τους μεγαλοαγρότες και συμπόρευση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο που ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έτσι χτυπιέται και η φτωχή αγροτιά.

Ο εχθρός μας είναι κοινός – ο αγώνας μας έχει στόχο.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας, να συμπαραταχτούν πίσω από το κοινό πλαίσιο αιτημάτων των αγροτικών μπλόκων και να παλέψουν για:

  1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  2. 2. Να καταργηθεί η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  3. 3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  5. 5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
email