Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων.(Πηγή φώτο:tovima.gr)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πρώτη είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και η δεύτερη αφορά μια κυβέρνηση με την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, της ΔΗΜ.ΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων την οποία μπορεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ εφόσον εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την βελτίωση της θέσης της χώρας μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ λέγοντας ότι στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, πρόσθεσε ότι θα παραλάβει αύριο τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συνεχίσει την προσπάθεια.

Kαμμένος: Δεν γίνεται αντιμνημονιακό μέτωπο, εκτός και αν…

Τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να γίνει συζήτηση για συγκρότηση του «αντιμνημονιακού μετώπου», εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι είχε «εκτενή» συζήτηση και για θέματα οικονομία και για επιμέρους ζητήματα με τον κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι οι έδρες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ δεν επαρκούν ώστε να σχηματιστεί «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, «με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ».

Ακόμη, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχουν διαπιστωμένες «διαφωνίες» με τον ΣΥΡΙΖΑ για θέματα, όπως μεταξύ άλλων, για την ονομασία των Σκοπίων και τη «λαθρομετανάστευση», σημειώνοντας παράλληλα πως, ωστόσο, «δεν υπήρχε κανένας λόγος να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω του ότι και σύγκλιση να υπήρχε στο θέμα της διαγραφής του μνημονίου, θα πρέπει να εξεταστεί μόνο στα πλαίσια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «αν τα άλλα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο, αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους και να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση κατάργησης του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ και τιμωρίας σε αυτούς που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση, θα το δούμε στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επιστολές Τσίπρα σε Κομισιόν, ΕΕ, ΕΚΤ

O κ. Τσίπρας απέστειλε σήμερα επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όπου επισημαίνει πως οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ισχύουν καθώς ο λαός με την ψήφο του αποδοκίμασε το μνημόνιο. Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικές εντολής.

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς φορείς

Τις τοποθετήσεις προέδρων, εκπροσώπων ή μελών κοινωνικών φορέων επί των πέντε προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είχε την ευκαιρία να ακούσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βουλή, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Απαντώντας συνολικά στις παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βεβαίως ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η «επόμενη ημέρα» και η σταθερότητα», εξηγώντας, ωστόσο, πως δεν αναφέρεται σε μια σταθερότητα «που είναι συνυφασμένη με το περιεχόμενο της ήδη ασκούμενης πολιτικής».

Επιπλέον, τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας», για να σημειώσει ότι η ευθύνη που βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει «τον εκφραστή της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι «το Μνημόνιο δεν επαναδιαπραγματεύεται, γιατί είναι η λάθος συνταγή», ότι «αποσύρεται ως σχέδιο και ως φιλοσοφία και αντικαθίσταται από σχέδιο με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Αναφορικά με την επιλογή του να υπάρξουν συναντήσεις, πέραν των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόνισε ότι «την εντολή, μάς την έδωσε ο λαός όχι για να κλειστούμε σε γραφεία και να κάνουμε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, αλλά για να διερευνήσουμε ανοικτά, αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία».

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αρκεί μόνο μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και η στήριξη εκτός Βουλής, ενώ μίλησε για «συνεχιζόμενες επιθέσεις από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στη διερευνητική εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε ότι δεν υπάρχει ακυβερνησία, αλλά «έρευνα να δούμε αν και με αυτές τις συνθήκες μπορεί να κυβερνήσει η αριστερά». Παράλληλα, μίλησε για «αήθη» αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Γλέζος απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, σχετικά με τη δήλωσή του ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, κάλεσε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «να κάνει αυτοκριτική για τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο» και συμπλήρωσε: «Φίλε Απόστολε Κακλαμάνη έγινες εκφραστής των πιο συντηρητικών απόψεων».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ότι ευτυχώς για εκείνη το «πειραματόζωο -Ελλάδα» αντέδρασε και σημείωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής πρέπει να αξιοποιηθεί και πρόσθεσε ότι αν συνδεθεί με τις εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην αδιέξοδη ασκούμενη πολιτική. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ως συνέπεια να ακούγονται πλέον λέξεις «απαγορευμένες», όπως η «ανατροπή» ή και η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», που, όπως ανέφερε, «κάποια στιγμή την είπε ο κ. Σαμαράς και την πήρε πίσω».

Αναφερομένος στο συμπέρασμα που προέκυψε από τα αιτήματα που ακούστηκαν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο, μέτρα βάρβαρα και αναποτελεσματικά. Αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε, είναι η αλλαγή» και μίλησε για «επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται για να κρυφτεί η αλήθεια».

Παρεμβάσεις Κοινωνικών φορέων

Η πλειονότητα των παρευρισκομένων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση, είτε θεσμικά ως πρόεδροι, εκπρόσωποι ή μέλη κοινωνικών φορέων, είτε ως «ατομικές παρουσίες», που, όμως, ανήκουν σε κάποιον κοινωνικό φορέα, εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική σχηματισμού μιας αριστερής (ή) και προοδευτικής γενικότερα κυβέρνησης συνεργασίας με αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να αποφευχθούν νέες εκλογές και να σχηματιστεί κυβέρνηση, με προοδευτική κατεύθυνση και σύνθεση απόψεων.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν το λόγο, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής, που θα προσπαθήσει να εκφράσει μια ευρύτερη πλατφόρμα της κοινωνίας σε μια ευρύτερη κατεύθυνση, «την οποία έβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα». Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε να υπάρξουν συνθέσεις θέσεων, καθώς «δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τον άλλον να προσχωρήσει στις απόψεις του».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε να βρεθούν λύσεις στο «αριθμητικό αδιέξοδο της δημοκρατίας» και να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς «η αγορά δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει», ενώ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει «η αιχμή του δόρατος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση παρ’ όλο που, όπως είπε, η διαδικασία βρίσκεται εκτός του θεσμικού πλαισίου της διερευνητικής εντολής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος ήταν ο πρώτος που δέχτηκε τα πλήγματα της μνημονιακής πολιτικής, ενώ μίλησε για «τον εσμό της χιτλερικής Χρυσής Αυγής» αναφορικά με το περιστατικό κατά των δημοσιογράφων που έλαβε χώρα την Κυριακή των εκλογών, την ώρα των δηλώσεων του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου. Τάχθηκε δε υπέρ των κινήσεων για «προοδευτική αριστερή κατεύθυνση».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής της Ελλάδας Ηλίας Ηλιόπουλος αποδέχτηκε τα πέντε σημεία της πρότασης Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία αριστερής κυβέρνησης. «Σας λέμε να αξιοποιήσετε την εντολή για να φτιάξετε αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, αν δε αυτό δεν είναι εφικτό φτιάξτε προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. «Το μήνυμα εκλογών είναι εναντίον του μνημονίου, αλλά και υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας που θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Μεταξύ εκείνων που έδωσαν το «παρών» ή και έλαβαν το λόγο, ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, καθώς και εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της ΟΜΥΛΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων των τραπεζών Probank, Κύπρου, Εθνικής Ασφαλιστικής και Marfin, του ΟΑΣΕ, του σωματείου ΑΛΑΠΙΣ, της ομοσπονδίας Θυρωρών, του σωματείου εργαζομένων «Παπαστράτος», του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ομοσπονδίας Δασοπυροσβεστών, του σωματείου εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και του σωματείου Ηθοποιών.

Δέσμευση για κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου

Αυτό που προέχει για μια κυβέρνηση, πέρα από τη θεσμικά απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, είναι ένας στέρεος κοινωνικός δεσμός, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους πρυτάνεις, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών με τις κοινωνικές και τις επιστημονικές ομάδες του τόπου, ενέταξε ο κ. Τσίπρας και την εν λόγω συνάντηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας είναι σπασμένη και χρειάζεται να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους ανθρώπους που εργάζονται για να παραχθεί γνώση». Επ’ αυτού, οι πρυτάνεις χαρακτήρισαν «τιμητικό» το γεγονός της πρόσκλησής τους, παρά την παραδοχή εκ μέρους τους ότι δεν μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι στις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Αναφερθείς στον νόμο για τα ΑΕΙ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα ταλαιπωρήθηκε από μια παράλογη επιμονή σε έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί» και πως η πανεπιστημιακή κοινότητα δυσφημίστηκε σε έναν επικοινωνιακό «πόλεμο». Ο κ. Τσίπρας αφενός δεσμεύτηκε πως θα θέσει το ζήτημα της αναστολής και κατάργησης του νόμου στις προσεχείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και, αφετέρου, εγγυήθηκε ότι «είτε αν υπάρξει κατάληξη για μεταβατική κυβέρνηση είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φροντίσουμε να υπάρξει τέλος για αυτή την περιπέτεια στο πανεπιστήμιο».

Εν τω μεταξύ, στις σύντομες τοποθετήσεις τους, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν στο θέμα του νόμου για τα ΑΕΙ, ασκώντας σκληρή κριτική, τόσο ως προς το περιεχόμενο του νόμου όσο και ως προς τη συνολικότερη στάση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «κατασυκοφάντηση» που δέχτηκαν και από μεγάλα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το νόμο. Επιπλέον, χαιρέτισαν τη στήριξη που, όπως είπαν, επέδειξε και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα του νόμου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr