ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιοργάνωση διαπραγμάτευσης

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

1.Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

2. Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

3. Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

4. Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

5. Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – 27/04

Για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν εναντίον του στον διεθνή και τον εγχώριο τύπο, τα οποία υιοθετούνται από το εγχώριο μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, είναι μεθοδευμένα κι έχουν μοναδικό σκοπό να μειώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ανέδειξαν για μία ακόμα φορά την ύπαρξη ενός μιντιακού συστήματος που έχει στηθεί στις Βρυξέλλες, πλήρως ελεγχόμενου από τη Γερμανία, το οποίο έδρασε με σκοπό την υπονόμευση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Δείτε εδώ το σχόλιο του Γ. Σακελλαρίδη στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ για το θέμα.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως ο Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Στον γενικό γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Τάσος Κορωνάκης: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν θα καμφθούν

Οι δανειστές, μέσω της επίθεσης στον Γ. Βαρουφάκη, επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τη χώρα. «Όσο προχωρούν οι μέρες και φτάνουμε σε μια κρίσιμη φάση για τη διαπραγμάτευση, θα δούμε κινήσεις σαν και αυτές που είδαμε και στο Eurogroup, αλλά και αντίστοιχες που έχουμε δει -μας έχουν προετοιμάσει ήδη από το προηγούμενο διάστημα-, προσπαθώντας να δυσκολευτεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Νομίζω ότι σε αυτό εντάσσεται η επικοινωνιακή επίθεση που στήθηκε  γύρω από τον Γ. Βαρουφάκη, προσπαθώντας να χτυπηθεί επί της ουσίας η διαπραγματευτική γραμμή της χώρας και όχι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να καμφθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, πράγμα όμως που δεν πρόκειται να συμβεί».

Σάντρο Γκότζι, Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα:  «Ούτε καν λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα ενός Grexit»

«Συνηθίζω να δηλώνω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Επιμένω ότι είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια θετική λύση συμβιβασμού, διότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν πρέπει να χάσει συντελεστές, αλλά να διευρυνθεί και να προχωρήσει σε βάθος»

Δημήτρης Στρατούλης: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις ούτε να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. «Καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να αθετήσει τις κόκκινες γραμμές της!

Την ίδια στιγμή η ΝΔ, μέσω του Μάκη Βορίδη, ζητά περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και την πλήρη αθέτηση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης! Δείτε εδώ απόσπασμα από την σχετική τοποθέτηση του στελέχους της ΝΔ.

Για την επανασύσταση της ΕΡΤ

Εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επανιδρύεται η ΕΡΤ. Με το νομοσχέδιο αυτό αποκαθίσταται η Δημοκρατία, μπαίνει τέλος στο μαύρο που επέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά, αποκαθίστανται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προαναγγέλλει νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την ρύθμιση του τοπίου στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, βάζοντας τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί.

«Η αναγέννηση της ΕΡΤ είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι σε όσους όλα αυτά τα χρόνια τον συκοφάντησαν και δυστυχώς επιλέγουν να εξακολουθούν να τον συκοφαντούν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της ΕΡΤ, τόνισε πως «την 11η Ιουνίου του 2013 η δημοκρατία μας δέχθηκε ένα κορυφαίο πλήγμα» και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δεν εμπιστεύθηκε ποτέ το δημιούργημα μιας ανωμαλίας, το δημιούργημα μιας εκδικητικής πολιτικής πράξης».

Αναφερόμενος στο θέμα των συχνοτήτων, ο Ν. Παππάς προανήγγειλε ν/σ για τη ρύθμιση του τοπίου, ενώ υπενθύμισε πως έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για την είσπραξη του τέλους για τη χρήση των συχνοτήτων. «Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές. Για το λόγο αυτό υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Την υποχρέωση αυτή την είχανε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν την τήρησαν. Όπως δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».

email