Στα Ιόνια έμεινε χωρίς βουλευτή το ΠΑΣΟΚ

Βουλή άδεια

Βουλή άδεια. Φωτογραφία:AΠΕ

Χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση έμεινε το ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε το 1974.

Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο όσον αφορά τις τρεις μονοεδρικές περιφέρειες (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλονιά), οι οποίες κατά κανόνα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, η ήττα του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα (από 43,4% το 2009 περιορίστηκε στο 11,8%) ήταν αυτή που σφράγισε την πτώση του.

Στην εξέλιξη αυτή, εκτός από το γενικότερο κλίμα, συνέβαλε πάντως και ο διχασμός του τοπικού ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Αντζελας Γκερέκου. Γεγονός που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη μόλις θέση, με διαφορά 600 ψήφων από το ΚΚΕ, το οποίο κατόρθωσε έτσι να διατηρήσει την έδρα που κατέχει ανελλιπώς από το 2007 με τον κυπριακής καταγωγής πολύ αγαπητό γιατρό Μπάμπη Χαραλάμπους.

Την απολεσθείσα έδρα στην Κέρκυρα επιδιώκει να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ στις 17 Ιουνίου χωρίς αναγκαστικά να αυξήσει τη δύναμή του, αλλά ελπίζοντας κυρίως σε μια υποχώρηση της επιρροής του ΚΚΕ.

Η εκ των πραγμάτων προσωποποιημένη αυτή αναμέτρηση (Γκερέκου ή Χαραλάμπους για την τρίτη έδρα) είναι όμως ενδεχόμενο να επηρεάσει τις επιλογές των ψηφοφόρων με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τα εθνικά ρεύματα.

Από τις τρεις μονοεδρικές περιφέρειες των Ιονίων περισσότερο αμφίρροπη αναμένεται να είναι η αναμέτρηση στην Κεφαλονιά, αφού στην ήττα της ΝΔ στις 6 Μαΐου συνέβαλε και ο οξύς διχασμός των τοπικών στελεχών της.

Η πλήρης αντικατάσταση του ψηφοδελτίου της, με επικεφαλής τώρα τον πρώην υπουργό Πέτρο Αλιβιζάτο – ο οποίος είχε αποποιηθεί την υποψηφιότητά του στις προηγούμενες -, δίνει νέο χρώμα στην αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσδοκά πάντως να ενισχυθεί από το 19,4% που συγκέντρωσαν αθροιστικά ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr