
Junker(Πηγή φωτογραφίας:releasegreece.com)
Αισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μετά το πέρας της ευρωπαϊκής τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά τόνισε πως μία ενισχυμένη επιτήρηση των μέτρων λιτότητας της χώρας είναι απαραίτητη.
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, σήμερα, Τετάρτη, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα και την πιθανή νέα βοήθεια προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη εν μέσω διαφωνιών, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές φωνές που ζητούν περαιτέρω καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να παρθούν τη Δευτέρα, όταν θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να δώσουν το «πράσινο φως» για μία επιπλέον βοήθεια 130 δισ. ευρώ, αλλά τόνισε πως μία ενισχυμένη επιτήρηση των μέτρων λιτότητας της χώρας είναι απαραίτητη. Όπως σημείωσε, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε αισιόδοξος πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί «θα είναι σε θέση να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις», για το νέο πακέτο διάσωσης, κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα.
Αισιόδοξος δήλωσε ο Βενιζέλος
Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είχαμε μια τρίωρη τηλεφωνική συζήτηση στο Eurogroup. Είδαμε αναλυτικά όλα τα θέματα. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε αναλάβει να εκπληρώσει πριν από τη λήψη της απόφασης του Eurogroup.
»Αλλά, αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
»Εκτός από αυτό, τίθενται και άλλα θέματα, θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά, που αφορούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τα θέματα αυτά, λοιπόν, προετοιμάστηκαν, θα προετοιμαστούν και στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε με το καλό να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.
»Όσοι υποστηρίζουν αόριστα μια άλλη λύση, αλλά δεν λένε ποια είναι η λύση αυτή, ή όσοι υποστηρίζουν μια λύση εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή, μια λύση χρεοκοπίας, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στον Έλληνα πολίτη.
»Άρα, λοιπόν, το τι λέμε εδώ σε πολιτικό επίπεδο έχει άμεση επίπτωση στο οικονομικό συμφέρον, στο εισόδημα, στην τσέπη, στην προοπτική, στην ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη. Και καλά αυτοί που ευθαρσώς λένε “χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή”. Αυτοί που λένε “Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις” δεν έχουν το επίπεδο ευθύνης που αρμόζει στις περιστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας.
»Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα.
»Επίσης, είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση.»
Πριν από την τηλεδιάσκεψη, το πρακτορείο Reuters είχε αναφέρει πως εξετάζονται «τρόποι να καθυστερήσει εν μέρει ή ολόκληρο το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κατά τρόπο ώστε να εξακολουθήσει να αποφεύγει μια άτακτη χρεοκοπία», πιο συγκεκριμένα «ώσπου να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε σήμερα τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά μόνον εάν η χώρα δεν είναι ένα «πηγάδι χωρίς πάτο», ενώ σημείωσε: «παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υποστήριξε πως η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα, μπορεί να κριθεί ως υπερβολική. Παράλληλα, απέρριψε έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αμ. Αλταφάζ: Συζήτηση σε βάθος
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είχε εκφράσει την ελπίδα να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η επίλυση από την Ελλάδα των δύο εκκρεμοτήτων: των πολιτικών δεσμεύσεων και της κάλυψης της «τρύπας» στις συντάξεις του 2012.
Ο Αμ. Αλταφάζ ανέφερε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι επείγει η υλοποίηση του λεγόμενου PSI από τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτάται, όπως είπε και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης ότι πτώχευση της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη.