Στo ΣΔΟΕ λίστες με Έλληνες καταθέτες σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο

ΣΔΟΕ

ΣΔΟΕ

Από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας καλύπτεται η έρευνα του ΣΔΟΕγια πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο και διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Τα μεν στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες του Λιχτενστάϊν, πρόσθεσε, διαβιβάστηκαν προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. «Για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ενημερώνει ότι τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη και Βασίλη Οικονόμου, ο υπουργός ενημερώνει ειδικότερα ότι τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, η οποία κατά τα λοιπά καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας.

Οι δύο βουλευτές, στην ερώτηση τους, ζητούσαν να ενημερωθούν πόσα ήταν τα ονόματα που έχουν ήδη παραληφθεί από τις γερμανικές αρχές για να εντοπιστούν φοροφυγάδες. Όπως θυμίζουν σε ερώτηση που είχε υποβληθεί τον Μάρτιο του 2010 από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε ζητηθεί ενημέρωση σχετικά με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεσταϊν και του Λουξεμβούργου. Στις 26 Μαρτίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντούσε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάϊν από πρόσωπα που υπάγονται στη φορολογία στην Ελλάδα. Τα εν λόγω στοιχεία παραλήφθηκαν με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε από τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και έχουμε προβεί ήδη στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης».

Στην απάντηση του ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ότι στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών περιήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου.

Πέρα από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ποιους φορολογουμένους αφορούν οι εν λόγω υποθέσεις.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr