Στον Παπούλια σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, για τη δεύτερη διερευνητική εντολή

Κάρολος Παπούλιας

Κάρολος Παπούλιας.(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε, χωρίς αποτέλεσμα, τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που έλαβε. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα συνεχιστεί με την ανάθεση της δεύτερης εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 2 το μεσημέρι.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε διαδοχικά πρώτα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκαν να συναντηθούν, λέγοντας ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές και δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Τσίπρας: Οι θέσεις Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας

Μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σωτηρία του τόπου περνά από την απόρριψη των βάρβαρων μέτρων και την εξοικονόμηση πόρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Οι θέσεις Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας. Το σημαντικότερο, έχει υπογράψει το μνημόνιο. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως λέει ο ίδιος, καθώς οι δεσμεύσεις τους αποτελούν τραγωδία για το λαό. Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτό που έδιωξε ο λαός από την πόρτα με την ψήφο του.

Θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς. Παρά το γεγονός ότι μας δυσκολεύει ο εκλογικός νόμος, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητας συνεννόησης πρωτίστως με τις αριστερές δυνάμεις. Απευθύνουμε έκκληση σ’ όλους, να μην προχωρήσουν σε βάρβαρα μέτρα λιτότητας. Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών. Η πολιτική της λιτότητας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Η πρόταση 5 σημείων του Ευάγγελου Βενιζέλου

Πρόταση πέντε σημείων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον Πρόεδρο της ΝΔ, κατά τη συνάντηση – διάρκειας περίπου 15 λεπτών – που είχαν στο πλαίσιο της πρώτης διερευνητικής εντολής, που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μετά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε «φιλικό κλίμα» και την οποία χαρακτήρισε «σύντομη και ουσιαστική», πως ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που δήλωσε χτες».

«Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση του λαού και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τρίτοι κατά σειρά την ευθύνη για σχηματισμό κυβέρνησης», είπε και συμπλήρωσε πως «όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, έχουμε μερίδιο ευθύνης για να δοθεί λύση πολιτική».

Εξειδικεύοντας την πρότασή του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

Α) Είναι αναγκαίο να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. «Θεωρούμε αναγκαία απολύτως και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ, η οποία ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών», είπε.

Β) Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην ίδια την κυβέρνηση και είναι έτοιμο να την στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης. Εξηγώντας τον όρο ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η συμμετοχή στελεχών του Κινήματος, τόνισε πως με το εκλογικό αποτέλεσμα ο λαός έχει εκφράσει και την επιθυμία του να αλλάξουν και τα πρόσωπα.

Γ) Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ικανό να συνθέτει και να ισορροπεί απόψεις. Κατά προτίμηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να απηχεί την νέα τάση που καταγράφηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Μακάρι αυτό να το πετύχουμε πράγματι μέσα από τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς μετά και την εκλογή του Φρ. Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Προεδρίας».

Δ) Εφόσον θεμέλιο είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του τέταρτου όρου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν έως ένα όριο μιας προσπάθειας, το οποίο είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ. «Να τα ωθήσουμε τα πράγματα όσο μπορούμε περισσότερο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η βούληση του λαού είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και πως μέσα σε αυτό το όριο πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Ε) Ο πέμπτος όρος σχετίζεται με τη μορφή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος αυτής της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2015, με πιο ήπιο και φιλικό τρόπο, χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόσμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεύτερος στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας (άμεσο μέτρο η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους στην αγορά με τα 6,5 δισ. επιστροφή ΦΠΑ και διοχέτευση 10 εκατ. μέσω εντόκων γραμματίων προς την πραγματική οικονομία). Τρίτος στόχος, να ξεμπλοκαριστούν οι μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Τέταρτος στόχος, η δέσμη μέτρων για την κοινωνική προστασία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι την πρόταση αυτή θα την παρουσιάσει και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.ωρίας του πολιτικού σκηνικού».

Ξεκάθαρες τοποθετήσεις ζητά ο Κουβέλης

Τους όρους που και προεκλογικά είχε θέσει η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο Φώτης Κουβέλης, δηλαδή ότι θέλει μία κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Ο κ. Κουβέλης ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στα δύο αυτά θέματα που έχει θέσει, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική, που θα βρίσκεται στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής που αποδοκιμάστηκε έντονα από το λαό και πρόσθεσε ότι μία μεταμφιεσμένη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με το μήνυμα των εκλογών και την εντολή των πολιτών.

Απευθυνόμενος και προς την αριστερά ο κ. Κουβελης επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και σημείωσε ότι περιμένει καθαρές και σαφείς προτάσεις και ανάλογα, η Δημοκρατική Αριστερά θα τοποθετηθεί.

Παπαδήμος: «Η κυβέρνηση έφερε εις πέρας ολοκληρώνοντας το έργο της»

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού», υπογράμμισε στην κατακλείδα της δήλωσής του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας ολοκληρώνοντας το έργο της».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος για την εξυγίανση της οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη» και έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλισθεί η σταθερότητα η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας».

Πετσάλνικος: «Οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων»

«Τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και της ευθύνης για την Ελλάδα και τους πολίτες, όπως εκφράστηκαν, και όλες οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr