Στουρνάρας: «Τα μέτρα έκλεισαν», θα ψηφιστούν μέχρι 12 Νοεμβρίου

I.Στουρνάρας

I.Στουρνάρας

«Το πακέτο έχει κλείσει, ενώ πετύχαμε και επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα γίνει η συζήτηση και η ψήφιση των νέων μέτρων, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «το πακέτο έχει κλείσει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας, πρόσθεσε ότι το «πακέτο» θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σε δύο νομοσχέδια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και η συζήτηση και η ψήφισή του θα ολοκληρωθούν έως τις 12 Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είχε ολονύκτιες συνομιλίες με την τρόικα, η οποία -όπως είπε ο ίδιος- έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις έχοντας δεχθεί την αποζημίωση στις 2.000 ευρώ και τον χρόνο προειδοποίηση από τους 3 στους 4 μήνες.

«Το πακέτο έχει κλείσει, ενώ πετύχαμε και επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, την ερχόμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο euro working group, Πάνος Τσακλόγλου θα ενημερώσει τους συναδέλφους του ότι το πακέτο έχει κλείσει.

Η επιμήκυνση του προγράμματος ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της Αθήνας, ενώ σημειώνεται πως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπογραμμίσει πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη δέσμη μέτρων 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ γινόταν με την προοπτική της παραχώρησης διετούς επιμήκυνσης, καθώς διαφορετικά τα απαιτούμενα μέτρα θα έπρεπε να ανέλθουν στα 18,5 δισεκατομμύρια.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα, η διαφορά είναι περί όνου σκιάς, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμένες, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα για παράταση δύο ετών προς Ελλάδα Βερολίνο-Κομισιόν

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, διότι η εφημερίδα δεν γνωρίζει περισσότερα από ό,τι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία περιμένει την έκθεση της τρόικας. Τότε μόνο θα εξετάσουμε τι προτείνει η τρόικα. Η ίδια η SZ αναφέρει ότι πρόκειται για σχέδια, άρα για εικασίες. Όταν κατατεθεί η έκθεση της τρόικας, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Οτιδήποτε άλλο πριν, είναι απλώς φημολογίες», δήλωσε ο κ. Κάμπετερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε από το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο Σάιμον Ο΄Κόνορ.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr