Ταμεία, ακίνητα και λογαριασμοί που «καίνε» Τσοχατζόπουλο

A,Τσοχατζόπουλος

A.Τσοχατζόπουλος(Πηγή φωτογραφίας:reporter.gr)

Οι υπεράκτιες εταιρείες και οι υπόγειες πληρωμές που οδήγησαν στη σύλληψη.

Ανοίγματα λογαριασμών στην Ελβετία, έρευνες σε τρεις χώρες, πυρετώδεις έρευνες σε υποθηκοφυλακεία, ακόμα και… διαρρήξεις περιλαμβάνει το 24μηνο «Ακης-gate», με το οποίο το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιχειρεί να ανοίξει συμβολικά το κεφάλαιο «αυτοκάθαρση». Ολα ξεκινούν από έναν υπάλληλο της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal, που οι ανακριτικές αρχές του Μονάχου προφυλακίζουν για φορολογικό αδίκημα.

Εκείνος αρχίζει να συνεργαζεται μαζί τους και αποκαλύπτει στα μέσα Μαρτίου του 2010 ότι στη γερμανική εταιρεία λειτουργούσε εκτεταμένο σύστημα «μαύρων ταμείων» που αφορούσε, μεταξύ άλλων, και την αγορά από την Ελλάδα γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Στις 27 Μαρτίου 2010 περιέρχονται στην «Κ» πληροφορίες από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με τις οποίες «διανομέας» των παράνομων πληρωμών ήταν ένας 60χρονος, Ελληνας υπήκοος, που μοιραζόταν «χρήσιμες (σ. σ.: παράνομες) πληρωμές» για τη σύμβαση των 1,8 δισ. ευρώ, για την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214. Οι παράνομες πληρωμές στην Πορτογαλία ήταν «νηπιαγωγείο μπροστά στις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα».

Μετά το πρώτο δημοσίευμα της «Κ», η Εισαγγελία Αθηνών διατάσσει προκαταρκτική εξέταση και στις 8 Απριλίου του 2010 ζητούνται από το υπουργείο Αμυνας όλα τα συμβατικά και άλλα έγγραφα σχετικά με την κατασκευή των υποβρυχίων. Ενώ αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Αθήνα η κυβέρνηση αποφασίζει να φορολογήσει τις υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα. Στο διάστημα που προηγείται της εφαρμογής αυτής της απόφασης, μια σειρά ακινήτων μεγάλης αξίας μεταβιβάζονται στην Αθήνα, τη Μύκονο και άλλες περιοχές. Ανάμεσά τους και το ακίνητο που φαίνεται να μεταβιβάζει η εταιρεία Wyoming Nobilis στη σύζυγο του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το διαμέρισμα αγοράζεται με δάνειο τράπεζας (εν μέρει) το οποίο προσεγγίζει το διπλάσιο του ποσού που είχαν διαθέσει ως ενοικιαστές το ζεύγος Τσοχατζόπουλου για να το ανακαινίσουν (450.000 ευρώ). Στην ανακαίνιση διαδραματίζει ρόλο ιδιοκτήτης εταιρείας που παραδόθηκε στις αρχές τη Μεγάλη Πέμπτη και είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο και σε άλλη μεταβίβαση ακινήτου που τελικά περιήλθε σε συγγενή του κ. Τσοχατζόπουλου.

Τα τιμολόγια της ανακαίνισης δεν βρίσκονται, αλλά τελικά οι πληρωμές εντοπίζονται σε οικία συγγενικού προσώπου της συζύγου του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Σταμάτη, αποδεικνύοντας κατά τη γνώμη του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων τη στενότερη σχέση του ζεύγους με το ακίνητο που εμφανίζεται να νοικιάζει. Στην αρχή των μεταβιβάσεων του συγκεκριμένου ακινήτου από τους παλιούς ιδιοκτήτες, έναν συνταξιούχο, εμφανίζεται την περίοδο 1999 – 2000 η κυπριακή εταιρεία Torcaso.

Εν τω μεταξύ στη Γερμανία ο 60χρονος μεσάζων που διένειμε τα χρήματα των «μαύρων πληρωμών», εφοπλιστής Μιχάλης Μ. εμφανίζεται το φθινόπωρο του 2010 στην Εισαγγελία του Μονάχου και θέτει υπ’ όψιν της ανάκρισης το σύνολο των εγγράφων που έχει στη διάθεσή του. Σύμφωνα με αυτά, τα γερμανικά υποβρύχια είναι ακριβότερα από τα γαλλικά ή τα σουηδικά και θα εμφανιστούν ως φθηνότερα με τα αντισταθμιστικά προγράμματα (σ. σ.: που ουδέποτε υλοποιούνται πλήρως, σύμφωνα με τη εκθεση του ΣΔΟΕ).

Ο Μιχάλης Μ. καλεί τους υπευθύνους της γερμανικής εταιρείας να βιαστούν, ώστε να περάσει η προμήθεια απο το ΚΥΣΕΑ το καλοκαίρι του 1999, «διότι διαφορετικά βασικοί πρωταγωνιστές στην πλευρά του πελάτη θα έχουν αλλάξει θέση». Η αμερικανική εταιρεία δικηγόρων Debevoice&Plimpton LLP επισημαίνει ότι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε «μίζες» πριν, κατά τη διάρκεια σύναψης της σύμβασης και κατά την υλοποίησή της. Από το περιβάλλον του κ. Τσοχατζόπουλου, πάντως, επισημαίνεται ότι εγγραφα που αφαιρούνται στη διάρκεια διάρρηξης από το γραφείο του εμφανίζονται στον Τύπο, ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος της δικογραφίας δεν του χορηγείται μέχρι τη σύλληψή του.

Τον Ιούνιο του 2011 η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα υποβρύχια ανακοινώνει το πόρισμά της. Στηριγμένη σε κατάθεση του Μιχάλη Μ. εντοπίζει εμβάσματα το 2002 και το 2007 προς την παναμέζικη εταιρεία Morelia, που κατά τους συντάκτες του πορίσματος λειτουργούσε ως μεσολαβήτρια προς την Torcaso και συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού, που συνελήφθη μαζί του.

Οι ενδείξεις «φτάνουν και περισσεύουν»

Τα αδικήματα που συνδέονται με την ανάθεση των υποβρυχίων έχουν, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, παραγραφεί, καθώς ισχύει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση το γνώριζαν αυτό από την αρχή, όπως άλλωστε γνώριζαν ότι «εξ όνυχος» θα μπορούσαν να πιάσουν τον «λέοντα», προσανατολιζόμενοι κυρίως στην περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού.

Η αύξησή της, πάντως, δεν μπόρεσε να τεκμηριωθεί σε χρηματορροές μέχρι τον Ιούνιο του 2011, οπότε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής έβαλε στο μικροσκόπιο τη Morelia, μια παναμέζικη εταιρεία, που φέρεται να μεσολαβεί για να κατευθυνθεί ένα μέρος του ποσού που εκταμιεύει ο κατασκευαστής των υποβρυχίων, η γερμανική Ferrostaal, σε έναν λογαριασμό της Μόργκαν Στάνλεϊ.

Οταν ρωτήθηκαν από το ΣΔΟΕ οι υπεύθυνοί της για το ποιος κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο λογαριασμό επικαλέστηκαν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Η υπεράσπιση του κ. Τσοχατζόπουλου θεωρεί ότι η Εισαγγελία δεν έχει αρκετά στοιχεία που να συνδέονται αιτιωδώς, αλλά οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι οι ενδείξεις «φτάνουν και περισσεύουν»…

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr