Θέμα συνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ.

Βουλή των Ελλήνων

Θέμα συνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ..(Πηγή φωτογραφίας:tvxs.gr)

Εμπλοκή προέκυψε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά, διαρθρωτικά μέτρα και τις αλλαγές στα εργασιακά, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έθεσαν θέμα συνταγματικότητας και ο πρόεδρος του Σώματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφάσισε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος συνταγματικότητας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «προσβολή μέχρι το βαθμό καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης «πώς μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε ‘συγνώμη δεν το διάβασα’; Θα πρέπει να ντρέπεστε».

«Έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η παραμονή στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού», απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας και σημείωσε ότι πρέπει να υπερψηφιστούν τα μέτρα.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των βουλευτών επικράτησε ένταση, καθώς ακολούθησε ψηφοφορία δια της εγέρσεως των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι η ένσταση απερρίφθη, κάτι που έφερε ένταση στο Κοινοβούλιο.

«Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από φωνασκούντες βουλευτές» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και διέκοψε τη συνεδρίαση για μισή ώρα. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ.

Την Τρίτη το βράδυ το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής και των επί των άρθρων, από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτή την εισήγηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων των ατόμων με βαριά αναπηρία. Όπως ανέφερε, «επειδή ισοδύναμο μέτρο δεν προτάθηκε, το κόστος της μη μείωσης αυτών των συντάξεων θα επιρριφθεί στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ».

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την ψήφιση των μέτρων, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr