Θετική τροπή στην υπόθεση της κρίσης

Κριστίν Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ

Σε συνέντευξή της προς την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι το 2013 θετικότερες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη και σε αυτό θα συμβάλει η βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα», τόνισε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη „στροφή“ είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία. «Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος» αποφαίνεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.

Η αναφορά αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ παραπέμπει στην φημολογία που θέλει το Βερολίνο να ετοιμάζει πακέτο λιτότητας.

«Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν κρύβει ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Ήταν μια πρόκληση, καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις», υπενθυμίζει η κα Λαγκάρντ και προσθέτει ότι στο μέλλον«δεν θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις».

Θα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΝΤ θα επικεντρώνει τη δραστηριότητα του στην εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, διευκρινίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «φιλική» τη σχέση της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε», είπε η κα Λάγκάρντ, προσθέτοντας: «Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι».

email