Τη σημασία του νέου προγράμματος στήριξης τόνισε ο πρωθυπουργός στο Eurogroup

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.(Πήγη φώτο:972.gr)

Σε τρεις σημαντικές παραμέτρους -ανταγωνιστικότητα, οικονομικό κλίμα και πολιτικό κλίμα- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την τοποθέτησή του στο κρίσιμο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να σφραγίσει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, παράλληλα με την εφαρμογή του PSI, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κλίμα στη χώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει  πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3.

Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε επίσης ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, παρόντος του πρωθυπουργού. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαδήμος είχε συνομιλία με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Οι φωνές αισιοδοξίας για έγκριση του πακέτου έχουν πληθύνει, με τους περισσότερους υπουργούς της Ευρωζώνης να συγκλίνουν στο ότι έχουν διασφαλιστεί τα περισσότερα απαιτούμενα στοιχεία για τη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοικτές ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες -κυρίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν, παρουσία του γενικού διευθυντή του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό φινλανδικό μέσο YLE, Ελλάδα και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία, προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.c

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ