Την Κυριακή βλέπει τους αρχηγούς ο Παπούλιας

Κάρολος Παπούλιας

Κάρολος Παπούλιας.(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Η Κυριακή είναι η μέρα ορόσημο κατά την οποία θα κριθεί αν τελικά θα επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης ή αν θα η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωση της προεδρίας, ο Κάρολος Παπούλιας στις 12 το μεσημέρι θα δει αρχικά τους αρχηγούς των τριών πρώτων – σε εκλογικά ποσοστά- πολιτικών κομμάτων, δηλαδή τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Για το ραντεβού την Κυριακή προϊδέασε η δήλωση του κ. Παπούλια στους δημοσιογράφους πριν μπει στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και για να δουλεύουμε περισσότερο πρέπει να δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα».

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Κάρολο Παπούλια.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά συμφώνησαν για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού με διετή εντολή και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη βελτίωση των όρων του μνημονίου, είπε ο κ.Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε ότι βασικός όρος είναι και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Το έθεσα στον κ.Τσίπρα, αλλά δεν έχω λάβει θετική απάντηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εκεί θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές σας» είπε στον Κάρολο Παπούλια.

“Βλέπω ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα ΕΚΟΦΙΝ και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”, πρόσθεσε ο κ. Παπούλια, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως αναφέρει το Έθνος, δύο προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το πόσο κοντά σε λύση μπορούν να βρεθούν ορισμένοι αρχηγοί κομμάτων, αλλά και η ενδεχόμενη παρουσία του αρχηγού των νεοναζιστών σε μια τέτοια συνάντηση.

Πηγή από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει στην εφημερίδα ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέπεια με τις συνταγματικές επιταγές. Εάν διατηρηθεί το αδιέξοδο το πιθανότερο είναι ότι θα κληθούν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί για να αποφασιστεί η νέα προσφυγή στις κάλπες και να επιλεγεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις εκλογές.

Πάντως, δεν αποκλείεται οι συναντήσεις με τον κ. Παπούλια να γίνουν κατ’ ομάδες ή και κατ’ ιδίαν.

Εξάλλου, το Σύνταγμα δεν ορίζει δεσμευτικά τη μορφή των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr