«Το μαρτύριο της σταγόνας» πριν το Eurogroup της Δευτέρας

Κρίσιμο το Eurogroup της Δευτέρας

Κρίσιμο το Eurogroup της Δευτέρας

Με έκτακτη τηλεδιάσκεψη, η οποία διάρκεσε τρεις ώρες, προσπάθησαν να προετοιμάσουν τη λύση για την εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας και την αποκατάσταση του χρέους της χώρας, οι οικονομικοί επιτελείς της ευρωζώνης, μόλις 48 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Εν τούτοις καμία αξιομνημόνευτη εξέλιξη δεν προέκυψε, καθώς υπήρξε ανάλωση σε τεχνικά ζητήματα.

Έτσι λοιπόν στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το απόγευμα, συζητήθηκσαν θέματα τεχνικής -βασικά- φύσης, με σκοπό την αναζήτηση συμβιβασμών, ούτως ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Βάσει πληροφοριών, εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που προτείνονται από την ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί νέο «κούρεμα», λύση επιθυμητή το ΔΝΤ.

Η τηλεδιάσκεψη είχε χαρακτήρα Euroworking Group, σε επίπεδο ομάδας εργασίας, προπαρασκευαστικό του Eurogroup της Δευτέρας, αναβαθμίστηκε όμως στη συνέχεια σε Eurogroup ώστε να προσδιοριζόταντο επίπεδο των διαφορών ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, όπως και οι δυνατότητες προσέγγισης για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, στις Βρυξέλλες υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας ότι μεθαύριο θα υπάρξει κατ’ αρχήν συνολική συμφωνία, που θα επιτρέψει σε δεύτερο στάδιο την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της, ότι «αν δεν είμασταν κοντά σε απόφαση, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα». Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λύση.

Πηγή άρθρου: newpost.gr