Το Πρόγραμμα των 12 Σημείων για την Ανασυγκρότηση του Νησιού

Δήμος Κεφαλλονιάς

Δήμος Κεφαλλονιάς

Επειδή μετά την συνέντευξη τύπου του Αντιδημάρχου Έργων Διονύση Λυκούδη, στο διαδίκτυο αλλά και στα γνωστά για την εμπάθειά τους προς την Δημοτική Αρχή «κίτρινα» site, περισσεύει η παραπληροφόρηση αναφορικά με το πρόγραμμα των 12 σημείων για την ανασυγκρότηση του νησιού μας, η Δημοτική Αρχή θέλει να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Κεφαλονιάς στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να αποκαταστήσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, κλήθηκε αρχικά να διαχειριστεί το συμβάν με δυο βασικούς άξονες.

Όπως όλοι γνωρίζουμε για τις φυσικές καταστροφές ενεργοποιούνται δύο υπουργεία  τα οποία είναι και υπεύθυνα για την αποκατάσταση: το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών. Με το που έγινε το συμβάν και ενημερώθηκαν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να συμβάλουν στην διαχείριση αυτού του τρομακτικού φυσικού φαινόμενου και στήθηκε το πρώτο συντονιστικό όργανο, ο Δήμος έθεσε δυο άξονες μέσω των οποίων θα κινούταν όλη η διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης.

Το πρώτο σημείο στρατηγικής σημασίας ήταν το νησί και οι κάτοικοί του: όχι μόνο να μην  στερηθούν κανένα δικαίωμα σε σχέση με την καταστροφή που υπέστησαν αλλά λόγω της οικονομικής ύφεσης που βίωνε η πατρίδα μας, της μεγάλης έκτασης των ζημιών,  και λόγω όλων αυτών που είχε βιώσει το νησί μας το πρόσφατο 1953, έπρεπε να ισχύσει   ειδικό καθεστώς αποκατάστασης με ευεργετικότερα μέτρα από ότι ίσχυε σε άλλες αντίστοιχες καταστροφές ανά την Ελλάδα.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό σημείο ήταν η διαχείριση των μέσων ενημέρωσης προκειμένου η φυσική καταστροφή να μη συμπαρασύρει  όλο το τουριστικό προφίλ του νησιού μας και καταστρέψει την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Και στα δύο παραπάνω θέματα η Δημοτική αρχή αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό που την στελεχώνει έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν και μάλιστα με καλό βαθμό!!!!

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στις αποκαταστάσεις τέθηκαν προς εφαρμογή 12 σημεία με τους εξής τελικούς προϋπολογισμούς

 1. 500.000€ ΠΡΟΝΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΣΥΣΚΕΥΩΝ
 2. 000€      Α’ ΦΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
 3. 700.000 € Β’ ΦΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
 4. 000.000 € ΟΔΟΠΟΙΙΑ  50 ΣΗΜΕΙΩΝ
 5. 100.000 € Α’ ΦΑΣΗ ΒΡΑΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
 6. 100.000 € Β’ ΦΑΣΗ ΒΡΑΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
 1. 500.000 € ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
 2. 500.000€ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΚΤΗΡΙΩΝ
 3. 000.000€ ΟΣΚ-ΣΧΟΛΕΙΑ
 4. 500.000€ ΛΙΜΑΝΙ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
 5. 900.000€ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΔΗΜ. ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ
 6. 000.000€ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Σε ότι αφορά τα παραπάνω 12 σημεία, τα πρώτα 6 είτε έχουν υλοποιηθεί(τα δύο πρώτα), είτε υλοποιούνται σήμερα (τα υπόλοιπα 4) με εξασφαλισμένα χρήματα και ανάδοχο

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα 6 σημεία: Για τις Εργατικές Κατοικίες, το κράτος με νόμο έχει αναλάβει την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή με πίστωση 7.500.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στις κατεδαφίσεις μας έχει πιστωθεί μόνο το ποσό των 360.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στα σχολικά κτίρια οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η δημοπράτησή τους από τον ΟΣΚ πάντα με γνώμονα την κατασκευή γερών και αντισεισμικών σχολικών κτιρίων σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, όπως άλλωστε έχει ήδη συμφωνηθεί. Τέλος σε ότι αφορά στα υπόλοιπα δύο σημεία, αυτά έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθούν από τις εκπτώσεις των προηγούμενων έργων

Επίσης υπάρχει και εξ’αρχής αίτημα του Δήμου για την επιπλέον χρηματοδότηση με 15.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Συγκεντρωτικά, το νησί μας έπρεπε να λάβει συνολικό ποσό ενίσχυσης που ανέρχεται στα 92.400.000 ευρώ. Από αυτά ήδη έχουν έρθει τα 35.000.000 ευρώ και μένει να έρθουν ακόμη 57.400.000 ευρώ

Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα ότι το κράτος έχει συνέχεια, αναμένουμε και εμείς και όλοι οι Κεφαλονίτες, από την νέα κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Τέλος,  θα θέλαμε ως Δημοτική αρχή να ευχαριστήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου που με περίσσευμα ανθρωπιάς και αυτοθυσίας συνετέλεσε και συντελεί καθημερινά στην επούλωση των ανοιχτών πληγών που άφησε ο σεισμός

Από δω και στο εξής κάθε άλλη άποψη που βρίσκεται σε διάσταση με τα παραπάνω, αποτελεί άλλη μία επιχείρηση λάσπης και παραπληροφόρησης, που προέρχεται από τους γνωστούς για την εμπάθεια προς την Δημοτική Αρχή «κονδυλοφόρους» και «κίτρινα» site και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

email