Tο Τραπεζάκι ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Παραλία Τραπεζάκι

Παραλία Τραπεζάκι

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας σε Περιφέρεια και Δήμο Κεφαλονιάς ενάντια στην προωθούμενη από κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) – ΕΕ – δανειστές – επιχειρηματικούς ομίλους ιδιωτικοποίηση για το λόφο και την παραλία στο Τραπεζάκι. Η Επιτροπή Αγώνα και οι μαζικοί φορείς που τη συνέδραμαν (ΕΚΚΙ, ΠΑΣΕΒΕ, ΕΛΜΕ κλπ) συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνα και το Δήμαρχο κ. Παρίση. Απαίτησαν να σταματήσει η τοπική διοίκηση να βάζει πλάτη στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των περιοχών φυσικού κάλους, όπως είναι το Τραπεζάκι. Ιδιαίτερα μπροστά στην καταληκτική ημερομηνία προσφορών του διεθνούς διαγωνισμού που έχει εξαγγείλει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ακίνητης περιουσίας για τις 24 Νοέμβρη αυτού του χρόνου, τόνισαν πως Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να σταθούν αλληλέγγυα στα αιτήματα του λαού της περιοχής. Ακόμη κι η σιωπή σε αυτές τις συνθήκες συνιστά συνενοχή. Επίσης ανέφεραν την ανάγκη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας (καθαρισμός μονοπατιών και αποψίλωση σημείων, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί κοκ). Η φετινή εγκατάλειψη της παραλίας και το αιτιολογικό που προβάλλεται περί «μη αρμοδιότητας» και «μη ιδιοκτησίας των τοπικών φορέων» σημαίνει την απαράδεκτη αναγνώριση πως η παραλία δεν ανήκει στο λαό και προετοιμάζει την παράδοσή της στα μεγάλα συμφέροντα χωρίς δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι ανάγκη, ακόμη και τώρα, να καθαριστεί η παραλία από τα νεκρά – ξεβρασμένα φύκια και σε κάθε περίπτωση να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφτεί το φαινόμενο την επόμενη χρονιά.

Οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) είπαν ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα των κατοίκων και θα επαναβεβαιώσουν αποφάσεις για να μην ιδιωτικοποιηθεί το Τραπεζάκι. Ο κ. Δρακουλόγκωνας δεσμεύθηκε να θέσει για συζήτηση το θέμα στο μεθεπόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (περίπου τέλος Σεπτέμβρη), ενώ δεν έδωσε εξηγήσεις για την τωρινή σιωπή της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση και τη νέα εξπρές διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Καλύφθηκε πίσω από τις παλιότερες αποφάσεις που, όπως είπε, παρθήκαν με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είπε επίσης ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα για τον καθαρισμό της παραλίας και την πυροπροστασία από πλευράς Περιφέρειας. Ο κ. Παρίσης είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα περί μη ιδιωτικοποίησης, αφού αυτό είχε επιλέξει ο λαός της περιοχής με τις υπογραφές του, παρά το ότι προσωπικά θεωρεί πως η πρόθεση Ολλανδών επιχειρηματιών για επένδυση, που είχε εκφραστεί παλιότερα, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων και μεγάλης χωρητικότητας στο λόφο θα είχε θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη είπε πως έχει εγκριθεί κονδύλι για τον καθαρισμό του λόφου αλλά όχι για την παραλία από τα φύκια, χωρίς να εξηγήσει γιατί το κονδύλι δεν αξιοποιήθηκε. Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη σε περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι με τις καταγγελίες τους, σε άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς, φόβισαν το Δήμο και έτσι δεν μπόρεσε να γίνει καθαρισμός στο Τραπεζάκι.

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς και οι φορείς που συμμετείχαν στην παράσταση κατάγγειλαν την παρελκυστική τακτική των τοπικών διοικήσεων σε Περιφέρεια και Δήμο. Θύμισαν τις δηλώσεις Παρίση προς την Επιτροπή Αγώνα, λίγο μετά τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι δεν υπάρχει λόγος κινητοποιήσεων αφού το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται. Δήμος και Περιφέρεια καλλιέργησαν την αναμονή και τον εφησυχασμό, συνδράμοντας την κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα που ήταν γνώστες των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που ήταν σε εξέλιξη και συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδιασμών με συμμετοχή και της τοπικής διοίκησης. Άλλωστε, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας στο Μετόχι, με δημιουργία συστοιχίας από μεζονέτες και βίλες εκεί. Η Επιτροπή Αγώνα επέμεινε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για τη φροντίδα και την προστασία του λόφου και της παραλίας και δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο όχι μόνο να μην αναλαμβάνει η τοπική διοίκηση ρόλο στην κατοχύρωση του δικαιώματος του λαού να λογαριάζεται σαν μόνος ιδιοκτήτης αλλά και να επιρρίπτεται η ευθύνη για τα μέτρα που δεν πάρθηκαν όχι στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους αλλά στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και στους φορείς που επιζητούν την προστασία της φύσης.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και συνέχιση του αγώνα με προμετωπίδα:

το Τραπεζάκι ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ανήκει στο λαό

και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους

email