Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν “σπάσιμο” του Δήμου Κεφαλονιάς

ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ

Επιστολή τεσσάρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον Ε. Βενιζέλο για το χωροταξικό του Δήμου Κεφαλονιάς.

Πρόεδρε

Το εγχείρημα του Καλλικράτη και τη νέα αρχιτεκτονική των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας , ως κυβερνητική επιλογή όλοι μας την στηρίξαμε . Παρά τις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες που μπορεί να υπήρξαν ή και ακόμη παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών ,οι οποίες και μας εζημίωσαν πολιτικά.

Σήμερα πλέον υπάρχει μία αποκρυσταλλωμένη εμπειρία του σχεδίου Καλλικράτης και μπορούμε όλοι μας να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Aνεξάρτητα από τις ευθύνες των δημοτικών αρχών , που διαχειρίστηκαν τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους στην τετραετία που πέρασε, απεδείχθη ότι σε μεγάλους νησιωτικούς , ο ένας και ενιαίος Δήμος όχι απλά δεν στέκεται δεν μπορεί να περπατήσει άλλα αποτελεί και τροχοπέδη για την ίδια την ανάπτυξη. Μεγάλες περιοχές του τόπου μας, που απέχουν σημαντικά από το κέντρο , όχι απλά δεν συμπεριλήφθησαν στην λειτουργία του ενός και ενιαίου Δήμου , αλλά σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη. Ο κοινωνικός και Αυτοδιοικητικός ιστός των Κοινωνιών αυτών αποδιοργανώθηκε πλήρως.

Εν γένει η κοινωνία μας την δημιουργία του ενός και ενιαίου Δήμου την πλήρωσε και την πληρώνει πολύ ακριβά. Τα αναπάντητα ερωτήματα των πολιτών είναι πολλά.

Οι μικρές ανάγκες των ανθρώπων των χωριών έγιναν μεγάλα δυσεπίλυτα προβλήματα .

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Σας ζητούμε, εν όψει της συζήτησης σχετικής τροπολογίας για τον επανασχεδιασμό των Καλλικρατικών Δήμων σε μεγάλους νησιωτικούς Νομούς όπως η Κεφαλονιά , να στηρίξουμε την δημιουργία στο νόμο μας τριών Δήμων όσες και οι επαρχίες (Κράνης,Πάλλης Σάμης ) λόγω ακριβώς των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών των περιοχών που καλύπτουν οι επαρχίες αυτές.

Οι επαρχίες αυτές αποτέλεσαν μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και μέχρι την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη , αυτοτελείς διοικητικές οντότητες (εκλέγοντας μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δικούς της βουλευτές η κάθε μία) ,όσες δε φόρες οι Δήμοι στην Κεφαλονιά περιορίστηκαν σε αριθμό , συνήθως κατελάμβαναν τα όρια των τριών αυτών επαρχιών.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση του αιτήματος μας, τόσο από την πλευρά σας , όσο και από το κόμμα μας γενικότερα .

ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΟΜ. ΠΑΣΟΚ

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ

email