Βαυαρική πάπια και ελληνικό γιαούρτι…

Α.Σαμαράς-Χόρστ Ζεεχόφερ

Α.Σαμαράς-Χόρστ Ζεεχόφερ

Ο Bαυαρός πρωθυπουργός παρέκαμψε τη σφοδρή κριτική στελεχών του κόμματός του κατά της Ελλάδας και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας. Η συνάντηση στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.

Κλίμα συμφιλίωσης, ίχνος κριτικής, διάθεση για ενδυνάμωση της συνεργασίας.

Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνει ο γερμανικός τύπος τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ (Κυριακή) στο Μόναχο ο Αντώνης Σαμαράς με τον βαυαρό πρωθυπουργό Χόρστ Ζεεχόφερ.

Χείρα συνεργασίας

Το περιοδικό der Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, υπενθυμίζει ότι πριν από τρεις μήνες το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, χθες όμως ο Ζεεχόφερ εμφανίστηκε από την συμφιλιωτική του πλευρά. Εξέφρασε τον μεγάλο σεβασμό του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας. ‘Όπως παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος, ο βαυαρός πρωθυπουργός αποστασιοποιήθηκε μεν από τη σφοδρή κριτική κατά της Ελλάδας του ΓΓ του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αλλά μίλησε για «κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν υπονοώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για νέα αρχή στις ιστορικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. «Το ότι οι Γερμανοί δεν χαίρουν τελευταία εκτίμησης στην Ελλάδα οφείλεται στις λεκτικές επιθέσεις από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα», υπογραμμίζει. «Ο μικρός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών με τη στάση του δεν διευκόλυνε την Άγκελα Μέρκελ στις προσπάθειες να μεσολαβήσει ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα» σημειώνει.

Τέλος, το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του παίρνει αφορμή από την επισημότητα του πρωτοκόλλου στο δείπνο για να υπογραμμίσει τη σημασία που έδωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ στο να κατέβουν οι τόνοι. «Υποδέχτηκε τον προσκεκλημένο του με όλες τις τιμές του βαυαρικού πρωτοκόλλου. Σερβιτόροι με λιβρέες προσέφεραν ένα γεύμα τεσσάρων πιάτων, από βαυαρική πάπια μέχρι ελληνικό γιαούρτι. Ακόμη και ο σεφ έβαλε τα δυνατά του για την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους βαυαρούς και τους έλληνες».

Αποδιοπομπαίος τράγος

«Έλληνες εναντίον των μητέρων». Είναι ο τίτλος σχολίου στηSüddeutsche Zeitung και αναφέρεται στην παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το δημόσιο δεν έχει αρκετούς πόρους για να υλοποιήσει υπόσχεση που δόθηκε στο κομματικό συνέδριο της CDU, πως όλες οι γυναίκες που έγιναν μητέρες πριν το 1992, θα έπαιρναν υψηλότερες συντάξεις.

Το ενδιαφέρον είναι ο λόγος αυτής της υπαναχώρησης: τα μειωμένα έσοδα ύψους 700 εκ. ευρώ από την ελληνική βοήθεια λόγω μείωσης του επιτοκίου. «Ο Σόιμπλε, που μόλις πρόσφατα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η διάσωση της Ελλάδας θα κοστίσει ζεστό χρήμα, ανακαλύπτει στο ελληνικό χρέος τον χρήσιμο αποδιοπομπαίο τράγο…και με τα λεγόμενά του στρώνει ο ίδιος το χαλί στους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές προσφέροντας κακές υπηρεσίες και στον κόμμα του αλλά και στο ευρώ» παρατηρεί ο γερμανός σχολιαστής.

Σκληρές συνθήκες ζωής περιμένουν τους Κύπριους με τα μέτρα που θα κληθούν να πάρουν για να μειωθεί το χρέος τους.

Το περιοδικό der Spiegel, επικαλούμενο μνημόνιο που επεξεργάστηκε η κυπριακή κυβέρνηση με εκπροσώπους της τρόικας περιγράφει μερικά από αυτά, αλλά αποκαλύπτει και τον ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν οι κυπριακές τράπεζες.

«Χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε κρίση δεν θα παίρνουν μόνο ενέσεις ρευστότητας από τους ευρωπαίους. Για να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται το κόστος διάσωσης από τους φορολογούμενους θα πρέπει να υποστούν ζημιές οι ιδιοκτήτες και οι δανειστές των τραπεζών πριν επιστρατευτεί το κράτος» αναφέρεται στο μνημόνιο. «Που σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν θα μπορούν να σηκώνουν τα χρήματά τους, αλλά να μετατρέπουν τις αξιώσεις τους σε τραπεζικά μερίσματα.

Με αυτόν τον τρόπο η τρόικα αποφεύγει μια δυσάρεστη κατάσταση. Ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο βρίσκονται και ρωσικά χρήματα, μερικά από αυτά αμφιβόλου προέλευσης.

Και θα ήταν αδύνατο για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να κατανοήσει γιατί θα έπρεπε να σωθούν οι ρώσοι ολιγάρχες με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων.

email
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle