Βενιζέλος: Χρειάζεται ψήφος με ωριμότητα και ευθύνη

Ευ. Βενιζέλος

Ευ. Βενιζέλος (Πηγή φωτογραφίας: newsbomb.gr)

Nα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη, αξιολογώντας την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική τους κατάσταση και τα εθνικά δεδομένα, κάλεσε τους πολίτες ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο Επιμελητήριο Αργολίδας. Νωρίτερα, μιλώντας από την Κόρινθο, είχε τονίσει: «Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, κάνοντας λόγο για υπόθεση «που μας ντροπιάζει».

Είμαστε στην τελική φάση μιας δύσκολης πορείας. Μπορούμε να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα, ενωμένοι και συντονισμένοι για να βγούμε στο ξέφωτο ή μπορούμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα με μια πρώιμη αλαζονεία, είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη πρόταση εκτός από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, από «αυτή που δέχονται οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, αυτή που είναι η ασφαλής για την έξοδο από την κρίση».

Μιλώντας για θέματα που αφορούν στα Επιμελητήρια και σχετίζονται με το κούρεμα του χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το κούρεμα του χρέους είναι ό, τι καλύτερο έχει συμβεί στον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες».

Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, κάτι που, όπως είπε, του επέφερε «φθορά» και «κόστος», τόνισε ότι δεν φοβήθηκε να «μπει στη φωτιά», διότι «πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε στην πατρίδα όταν χρειάζεται».

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι θα μπορεί στα απομνημονεύματά του να λέει ότι αφαίρεσε από τους ώμους του έθνους 106 δισ. ευρώ χρέη. «Είμαι ο υπουργός Οικονομικών που αφαίρεσε χρέος από τους ώμους του έθνους, ενώ πολλοί άλλοι υπουργοί πρόσθεσαν χρέος».

Επιπλέον, είπε ότι είναι υπέρ του ευρωομολόγου αρκεί να συνοδεύεται με καλύτερο επιτόκιο για τη χώρα, από ό,τι η δανειακή σύμβαση. Αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του PSI, τόνισε ότι ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ρίσκο, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα επέρχεται μέσω της δανειακής σύμβασης και κάλεσε τα κόμματα που μιλούν για καταγγελία της να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν.

«Στην Ελλάδα ριζοσπάστης ή νέος σωτήρας είναι όποιος λέει ότι πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι στην Ολλανδία όμως ριζοσπάστης είναι αυτός που λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ στο Νότο.

Υπάρχει, τόνισε ο κ Βενιζέλος, η θετική όψη στη δανειακή σύμβαση αλλά και η αρνητική. «Εμείς κάναμε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά οι εταίροι μας ήταν δύσπιστοι απέναντι σε μια χώρα που δεν ήταν σίγουροι» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αναφερθείς σε ζητήματα που έθεσε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Δαμούλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το γεγονός ότι η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη δύο και πλέον μήνες συνιστά πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, καθώς στέλνοντας λάθος μήνυμα στο εξωτερικό, επιτείνουμε την ύφεση.

Πρέπει, τόνισε να γίνει κυβέρνηση από τις 18 Ιουνίου ώστε η χώρα να αποκτήσει το ρυθμό της, να σώσουμε την τουριστική περίοδο, να λύνουμε αντί να προσθέτουμε προβλήματα, μια κυβέρνηση που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα δίνει έμφαση στον αγροτικό τομέα, για την ενασχόληση με τον οποίο πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι χωρίς χωροταξία και χρήσεις γης δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα επενδύσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζεται μια «ένεση αισιοδοξίας», ότι ο Έλληνας πολίτης είναι ισότιμος και κάθεται με ισοτιμία και υπερηφάνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου και τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις σε βάρος του προφυλακισμένου πρώην υπουργού, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο Ναύπλιο και αναφερόμενος στο ζήτημα της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος, την οποία -όπως είπε- «έχουμε νιώσει στο πετσί μας».

Ο κ. Βενιζέλος, επεσήμανε πως μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι παραιτούνται από τη βουλευτική τους ασυλία, και πρόσθεσε: «Ακόμα και στη γνωστή υπόθεση -που μας ντροπιάζει τις τελευταίες εβδομάδες- ενός βασικού στελέχους μας που τον διαγράψαμε και τον αποβάλαμε, το ΠΑΣΟΚ έφερε όλα τα στοιχεία στην επικαιρότητα μέσα από την εξεταστική επιτροπή».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η «υπόθεση Τσοχατζόπουλου» αποκαλύφθηκε από την υπόθεση Βατοπεδίου.

Στην Κόρινθο

Νωρίτερα, από την Κόρινθο, ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η μόνη πολιτική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας είναι η πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ.

«Κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα μπουν σε υπουργικές θέσεις στελέχη του κόμματός του.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει το συμπλήρωμα, η τσόντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ενός διπόλου, κάνουν μεγάλο λάθος γιατί αποδείχτηκε ότι ο κόσμος θέλει συνεργασίες» είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ όσον αφορά στις επαναληπτικές εκλογές είπε ότι «η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά το όνειρο και την ψευδαίσθηση του κ. Σαμαρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση που οδήγησε σε εκλογές και κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε με πλειοψηφίες του 17%, ούτε του 20%, ούτε του 51%» και υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» για να γίνει το συντομότερο μια πραγματικά ισότιμη χώρα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης που είναι καθισμένη στο τραπέζι και διαπραγματεύεται.

Η δανειακή σύμβαση και η ευρωζώνη, είπε, είναι γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης και υποστήριξε ότι «αν είσαι μόνιμα δανειζόμενος, δεν είσαι ισότιμος».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τα έξι σημεία του κόμματος για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και τόνισε ότι αυτή η πρόταση δομείται στο να παραταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή «όσο χρειάζεται», ώστε να γίνει πιο ήπια και φιλική, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι στον ένα παραπάνω χρόνο και έχουν βρεθεί τα λεφτά γι’ αυτό» και πως μπορούν να εξασφαλιστούν τα χρήματα και για δύο ακόμα χρόνια.

«Σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί η χώρα να αντέξει μονομερείς ενέργειες, λέμε οργανωμένη πρόταση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης» είπε.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για κόμματα που μιλούν ακόμα για καταγγελία, “παρόλο που δεν το εννοούν”, για να σημειώσει ότι έχει σημασία να μιλάμε με ειλικρίνεια “γιατί τα προεκλογικά κατά συνθήκη ψεύδη στρέφονται εναντίον του λαού και της χώρας”. “Εμείς το έχουμε κάνει στο παρελθόν και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε”, σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει πολυμέτωπο αγώνα τόσο απέναντι στη συσπείρωση όχι της κεντροδεξιάς, αλλά «της δεξιάς μιας συντηρητικής παράταξης που έχει βασική δεξαμενή τους υπερσυντηρητικούς χώρους της», όσο και με «κάθε εκδοχή της δήθεν αριστερής δημαγωγίας».

Υποστήριξε δε ότι δεν είναι Κεντροαριστερά ο «τυχοδιωκτισμός και το παιχνίδι με τη φωτιά», καθώς και το «να υποδύεσαι τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και συντηρητική εκδοχή του ΠΑΣΟΚ του ‘80. “Αυτό είναι ρετρό» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι με την παραπάνω αναφορά δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ του ’80, όταν ο Α. Παπανδρέου, όπως είπε, άλλαξε την εικόνα της χώρας «γιατί ήταν ριζοσπάστης και έκανε αλλαγές», αλλά κάποιους που «τώρα κάνουν το ριζοσπάστη της συντήρησης που υποστηρίζει τα πιο κατεστημένα συμφέροντα στον τόπο αυτό».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στην Κόρινθο.

«Βλέποντας τον κ. Βενιζέλο ως ικέτη να λέει πως ‘κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει’ όλοι αντιλαμβάνονται πως την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βρεθεί πάση θυσία ξανά στους υπουργικούς θώκους» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας:

«Οι προστάτες και οι εκφραστές των δανειστών μας, οι μακελάρηδες των μισθών και των συντάξεων, το πολιτικό προσωπικό που επέδειξε μεγαλύτερο ζήλο και από την τρόικα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους χωρίς ίχνος συστολής, διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, θα εισπράξει όμως στις 17 Ιουνίου ότι αντιστοιχεί στην δυστυχία και τον πόνο που σκόρπισε στην ελληνική κοινωνία».

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr