Βενιζέλος: Το παλιό κόμμα σάπισε, ξεκινάμε από το μηδέν

Ευ. Βενιζέλος

Ευ. Βενιζέλος (Πηγή φώτο: forza-grecia.pblogs.gr)

Σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, σε πρόσωπα, δομές και στις οργανώσεις του φέρνει ο αρχηγός του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χθες ανακοίνωσε, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τη διάλυση όλων των οργάνων.

Το μήνυμα που έστειλε ο Ευ. Βενιζέλος κατ’ αρχάς στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ότι μετά τη διάλυση όλων των οργάνων, της Νεολαίας και των οργανώσεων θα καλέσει άπαντες στη γέννηση του νέου ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως ταμπού ή βαρίδια

«Το ΠΑΣΟΚ σάπισε! Το παρασιτικό ΠΑΣΟΚ που μετέφερε τον παρασιτισμό του και σε άλλα κόμματα, αυτό το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πια καμία σχέση με τις αρχές του τελείωσε οριστικά. Εγώ δεν είμαι διαχειριστής, ξεκίνησα από την αγνή πλευρά της πολιτικής και θα κάνω το παν για την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Τα όργανα αυτά, με τη σημερινή τους σύνθεση, δεν είναι αντιπροσωπευτικά» είπε μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος και ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη.

Η απόλυτα αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Βενιζέλου, ελάχιστες ημέρες μετά το «γκρίζο» αποτέλεσμα της Κυριακής, δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ξεριζώσει όλα τα αίτια που οδήγησαν το κόμμα στην κατάρρευση και το έφεραν αντιμέτωπο με την απειλή της στρατηγικής ήττας.

Γι’ αυτό, το μήνυμα που έστειλε κατ’ αρχάς στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ότι μετά τη διάλυση όλων των οργάνων, της Νεολαίας και των οργανώσεων (ανά περιφέρεια και νομό) θα καλέσει άπαντες στη γέννηση του νέου ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως ταμπού ή βαρίδια.

«Δεν υπάρχει ιδιότητα που θα επιβάλλει την επιστροφή του οποιουδήποτε – υπάρχει μόνο ονοματεπώνυμο και θέληση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης νεότερων γενιών (τριαντάρηδων και σαραντάρηδων).

Νέα πρόσωπα
«Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι… 30άρης!» φέρεται ότι είπε ο Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας έμφαση στη συγκεκριμένη φράση.

Τα επόμενα βήματα θα γίνουν γρήγορα και σίγουρα αρκετά προ των διαφαινόμενων εκλογών. «Εκλογές με άλλα πρόσωπα» είναι το… σύνθημα του επιτελείου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου ορίζει Εθνική Ιδρυτική Επιτροπή (και ολιγομελή Γραμματεία) που θα είναι το καθοδηγητικό όργανο, όχι μόνο προς την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και μέχρι το Συνέδριο.

Σύμφωνα με εισηγήσεις, δε, που έχει δεχθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται το Συνέδριο να γίνει και προ των εκλογών, αντί της 3ης Σεπτέμβρη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Μιλώντας άλλωστε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος τους εξήγησε ότι στο «κάδρο» είναι προς το παρόν εκτός από τον ίδιο και οι εκλεγμένοι βουλευτές – που έχουν νωπή λαϊκή εντολή.

Οσον αφορά στην «ταυτότητα» του νέου ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος θα δώσει σαφείς «οδηγίες» περιγράφοντας το πολιτικό και ιδεολογικό «στίγμα» του κατά την αυριανή συνεδρίαση, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές – εκλεγμένοι και μη. Οι αλλαγές θα αφορούν και στις λίστες; Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα, ωστόσο και η «παραίνεση» της Ιπποκράτους σαφής.

Στην «πρώτη γραμμή» δεν μπορεί παρά να τεθεί και να αναλάβει «πρωταγωνιστικούς ρόλους η νέα γενιά στελεχών (σκοπεύει π.χ. να εντάξει στο «καθοδηγητικό» της Ιπποκράτους στελέχη όπως οι κ. Σαχινίδης, Ανδρουλάκης, Ράπτης, Κουκουλόπουλος κ.ά.) – αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν λοιπόν και στις «λίστες», καθώς αναμένονται αποχωρήσεις υποψήφιων βουλευτών.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος φιλοδοξεί -παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και θα διατηρείται η θολούρα στο πολιτικό σκηνικό- την προσέλκυση όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν με συστηματικό τρόπο την αναδιάταξη της κεντροαριστερής παράταξης, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μεταρρυθμίσεων και ανατροπών.

Γ. Ραγκούσης
Απαιτείται σαρωτική ανανέωση

Ηχηρή παρέμβαση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έκανε χθες και ο Γιάννης Ραγκούσης. Σε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Β’ Αθήνας, ο κ. Ραγκούσης μιλά χωρίς υπεκφυγές για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ έφερε την παράταξη μπροστά στην αμφισβήτηση της ίδιας της πολιτικής της υπόστασης. Είναι προφανές ότι απαιτείται πια η σαρωτική ανανέωσή της και η εκ βάθρων επαναθεμελίωσή της, μια συμβολική, ουσιαστική, νέα αρχή για τη δημοκρατική παράταξη. Τώρα προέχει υπέρ πάντων ο αγώνας για την υπεράσπιση της χώρας και του κοινωνικού συμφέροντος. Γιατί βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής ευθύνης και ενώπιον ενός άμεσου κινδύνου, ακόμη και για την απώλεια εθνικών κεκτημένων δεκαετιών», υποστήριξε ο Γ. Ραγκούσης, ζητώντας τη σύγκρουση «με την πελατειακή και παρασιτική νοοτροπία που χρεοκόπησε τη χώρα πριν το 2009».

Ενα νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους και αρκετά στελέχη οργανώσεων και της Νεολαίας από όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας τη βούληση για πραγματική «πανστρατιά» όσων άφησαν πίσω τη σαπισμένη νοοτροπία.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr