Ξέσπασε αντάρτικο στη ΝΔ για τα ακίνητα

Φορολογία στα ακίνητα

Φορολογία στα ακίνητα

Φωτιά βάζει στην κυβέρνηση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο, ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, άσκησε έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο για την απόφασή του να επιβάλλει νέους φόρους στα ακίνητα, σημειώνοντας πως «δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως το 2013 θα είναι το έτος της δήμευσης της ακίνητης περιουσίας, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, σημείωσε πως «μου προκαλεί μεγάλη θλίψη να ακούω τέτοιες απόψεις από βουλευτές της ΝΔ. Δεν θα μπει κανένας νέος φόρος στα ακίνητα, με τη χθεσινή ανακοίνωση δώσαμε τις σχετικές διευκρινίσεις. Οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν λάθος, αγνόησαν την ανακοίνωσή μας.».

Ειδική επιτροπή για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθως θα πρέπει να σημειωθεί οτι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αποτελέσουν τη βάση επι της οποίας θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοσθεί απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέτρο το οποίο προβλέπεται επίσης στο μνημόνιο. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθουν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στα ακίνητα.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr