Άγιος Βαλεντίνος: Το μεγάλο παζάρι

Photo: Esparta Palma/Flickr

Photo: Esparta Palma/Flickr

Σοκολατάκια, αρκουδάκια, εσώρουχα σέξι, δώρα κάθε είδους. Γενικώς, καρδούλες.

Η ημέρα των ερωτευμένων προσφέρεται για κάθε είδους ανταλλαγή, αρκεί να είναι… υλική. Πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο βρίσκεται μία πολύ καλά στημένη βιομηχανία.

Θα πείτε, είναι πάνω-κάτω γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τα νούμερά της και τα στοιχεία των… ισολογισμών.

Πάρτε χαρτί και μολύβι:

  • Μόνο πέρυσι, το 2014 δηλαδή, οι εξαγωγές λουλουδιών παγκοσμίως έφτασαν τα 20.6 δισ. δολάρια(στοιχεία της Rabobank). Και να φανταστείτε πως αυτό το ποσό είναι μικρό. Το 2011, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 21.1 δισεκατομμύρια.
  • Μόνο οι Αμερικανοί ξόδεψαν 2.1 δισ. σε λουλούδια μέσα στο 2014 (στοιχεία από National Retail Federation). Προφανώς, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχε την τιμητική της, με το 36% του ετήσιου τζίρου στις ΗΠΑ να σημειώνεται στις 14 Φεβρουαρίου.
  • Δεν είναι μόνο τα τριαντάφυλλα. Τουλίπες, κρίνα, χρυσάνθεμα είναι τα υπόλοιπα λουλούδια που… τραβάνε. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λουλουδιών παγκοσμίως, με το 52% των λουλουδιών που διακινούνται παγκοσμίως να προέρχεται από τη χώρα της τουλίπας. Ωστόσο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά κι αλλού. Κένυα, Αιθιοπία, Ισημερινό, Κολομβία ανεβάζουν με θεαματικούς ρυθμούς τις εξαγωγές τους, λόγω -κυρίως- του χαμηλού κόστους παραγωγής.
email
Πηγή άρθρου: protagon.gr