Έκθεση της Sanja Hurem στα Παλιά Βλαχάτα Σάμης

Ιόνιο ΚέντροΤεχνών και Πολιτισμού

Ιόνιο ΚέντροΤεχνών και Πολιτισμού.

“Μεταμόρφωση” είναι η έκθεση στην οποία η μετατροπή του χώρου αντανακλά ένα εσωτερικό ταξίδι. Μπαίνουμε σε ένα χώρο που συνεχώς αναδύεται σε κάτι νέο. Το ερειπωμένο χωριό στα Παλιά Βλαχάτα γίνεται το κομβικό σημείο για αυτό το ταξίδι.

Τα έργα τέχνης κατοικούν σε έναν χώρο του Παρελθόντος και φέρουν  στον ίδιο χώρο  τη νέα και την παλαιά Κεφαλονιά μαζί. Αυτό που ο  χώρος υποβάλει  είναι ένας  διαφορετικός  τρόπος  αντιμετώπισης  της  μνήμης  και του μύθου στην παρούσα χρονική στιγμή.

Χρησιμοποιώντας τον ήχο, την εικόνα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο, το έργο της  Sanja  Hurem  εξερευνά θέματα  όπως o κύκλος της ζωής και του θανάτου, η  ταυτότητα της ύπαρξης και η λεπτή γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Τι όλα τα εκτιθέμενα έργα μοιράζονται είναι ότι διαταράσσουν την τακτική των  κανονικών συνηθειών μας  και μας  προσφέρουν νέες προσλαμβάνουσες. Οι ήχοι μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο, τα αντικείμενα τροποποιούνται και αντί  για  καθημερινά μετατρέπονται  σε ιερά αντικείμενα,  παλιές ιστορίες έρχονται σε μία  νέα ζωή.

Bιογραφία

Η Sanja Hurem  είναι εικαστικός καλλιτέχνης, με διεπιστημονικό έργο. Ζει και εργάζεται σε διεθνές επίπεδο με βάση στο Βερολίνο, Γερμανία. Υπήρξε καλλιτέχνις σε δημιουργική διαμονή στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού τα έτη 2014 και 2015. Το έργο που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Ιόνιο Κέντρο έχει επιλεγεί για προβολές /εκθέσεις  σε πολλές χώρους, όπως το Εθνικό Μουσείο της Ακαδημίας στη Νέα Υόρκη και το Κέντρο Τεχνών στην Τενερίφη Ισπανία.

Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο της καλλιτέχνιδας περιλαμβάνει τίτλο σπουδών  από το Πανεπιστήμιο Northwestern (ΗΠΑ) και μεταπτυχιακές σπουδές στις καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Plymouth & Ινστιτούτο  Transart (UK / Βερολίνο).

Επηρεασμένη από την εμπειρία της να ζει και να εργάζεται σε διάφορες χώρες, το έργο της καταπιάνεται με τις ιδέες της διάλυσης, τον αποπροσανατολισμό, και την ποιητική του χώρου. Περιλαμβάνει κομμάτια βίντεο, εγκαταστάσεις και φωτογραφία. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει εκθέσει στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Eυχαριστίες σε πρόσωπα και φορείς που συνεργάστηκαν  

Κα. Τζεραλένα Μαραβέγια

Κο. Λουκά ΝιφοράτοΚο.

Τάσο Καβαλλιεράτο

Κα. Κατερίνα Αλεξάτου

Κο. Μάκη Σωτηρόπουλο

Lake Melissani Directors and Supervisors

The Authorities of the island Kefalonia

www.ionionartscenter.gr,     http://vlahatasamis.gr

email