
Γευστικά ποτά
Εμετοί, συμπτώματα γαστρεντερίτιδας , δυνατών πονοκεφάλων και έντονης ζαλάδας από το πρώτο κιόλας πότο.
Όλο και περισσότεροι διαμαρτύρονται, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες με μεγάλη κίνηση, ότι πέφτουν «θύματα» ποτού «μπόμπας» που τους σέρβιραν σε κάποιο από τα μπαρ.
Το κόστος αποτιμάται σε οικονομικά μεγέθη ύψους δισεκατομμυρίων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως του νεανικού πληθυσμού, είναι τεράστιες. Γιατί σε όλα τα μπαρ κάθε βράδυ στήνεται ένας «χορός καταραμένων» με τα νοθευμένα ποτά.
«Κατ’ αρχήν για το κράτος το κόστος είναι η διαφυγή του ΦΠΑ. Δεν κόβονται παραστατικά ούτε στην αγορά ούτε βέβαια στην πώληση, και σ’ αυτό δεν υπολογίζει κανείς το κόστος από την προώθηση στην αγορά πολύ κακής ποιότητας προϊόντων σε βάρος πολλών επώνυμων ελληνικών εταιρειών.
Το καθαρό κέρδος γι’ αυτούς τους “επιτήδειους εμπόρους” μπορεί να ανέρχεται σε 1.500 δρχ. τη φιάλη. Το κόστος τους κυμαίνεται από 200 ως 300 δρχ. ανά φιάλη. Συνήθως τα άτομα αυτά δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Είναι ανεπάγγελτοι και δεν κάνουν καν φορολογική δήλωση παρ’ ότι “τζιράρουν” εκατομμύρια ευρώ. Είναι άνθρωποι της νύχτας» είπε στο «Βήμα» ο οινοπαραγωγός κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου. Και αν αυτή είναι η μία παράμετρος, η άλλη, που αφορά την υγεία του καταναλωτή, είναι πολύ πιο σοβαρή. Και κυρίως δεν μετρείται σε εκατομμύρια ευρώ
Χρόνια και άμεσα προβλήματα
Σε πολλές περιπτώσεις η οξεία ή χρόνια κατανάλωση νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή ακόμη να επιφέρει και τον θάνατο. Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Τσαντούλας ανέφερε συγκεκριμένα στο «Βήμα»: «Από την κατάχρηση αλκοολούχων ποτών έχουμε διάφορα οξέα, άμεσα ή χρόνια προβλήματα. Τα άμεσα έχουν να κάνουν κυρίως με τη δράση του αλκοόλ στα εγκεφαλικά κύτταρα, που είναι πολύ ευαίσθητα.
Αρχίζουν με το αίσθημα ευφορίας και ανάλογα με την ποσότητα και την ταχύτητα που πίνει κανείς είναι δυνατόν να φθάσουν ακόμα και σε συμπτώματα αναστολής των αναστολών. Ο πότης γίνεται πολύ πιο τολμηρός,μπορεί να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, ή να είναι μη συνεργάσιμος στους χώρους εργασίας. Μπορεί να φθάσει σε στάδιο οξείας μέθης. Είναι πιο εύκολο στην οξεία μέθη να φθάσει ένας νέος ή μια γυναίκα με μικρότερες ποσότητες εξαιτίας του μικρού τους σωματικού βάρους.
Πού οφείλονται τα συμπτώματα
Πέρα από τα άμεσα συμπτώματα, υπάρχουν συμπτώματα που κανείς τα παρουσιάζει την άλλη μέρα από την κατανάλωση-κατάχρηση. Το βράδυ κοιμάται και το πρωί ξυπνάει έχοντας το λεγόμενο “hαng over”: ναυτία, πονοκέφαλος, ιδρώτας, αίσθηση δίψας, μεγάλης κόπωσης, ανεξήγητο άγχος· καμιά φορά αυτά τα συμπτώματα τον εμποδίζουν ακόμη και να πάει στην εργασία του.
Γι’ αυτά λοιπόν τα συμπτώματα που παρουσιάζονται συνήθως αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση δεν ευθύνεται η αιθυλική αλκοόλη – που κατά κύριο λόγο εμπεριέχουν τα γνωστά αλκοολούχα ποτά, όπως βότκα, ουίσκι. Γιατί ώσπου να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα τόσο η αιθυλική αλκοόλη όσο και οι διάφοροι μεταβολίτες της έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό. Αυτά τα συμπτώματα λοιπόν οφείλονται αλλού. Οφείλονται σε ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια παρασκευής των αλκοολούχων ποτών.
Μια από αυτές τις ουσίες είναι το ξυλόπνευμα ή μεθυλική αλκοόλ ή αλλιώς μεθανόλη. Οταν μεταβολίζεται η μεθυλική αλκοόλη παράγονται ουσίες όπως είναι η φορμαλδεΰδη ή το φορμικό οξύ, οι οποίες είναι τοξικές, θανατηφόρες. Αλλά μπορεί να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα, με σημαντικότερα αυτά στα μάτια – από ομιχλώδη όραση ως και τύφλωση. Σε μικρές ποσότητες η μεθυλική αλκοόλη δεν δημιουργεί τέτοια συμπτώματα».
Τα ποτά-«μπόμπες» τι περιέχουν;
«Τα ποτά-“μπόμπες” περιέχουν πολλή μεθυλική αλκοόλη και καμιά φορά καθόλου αιθυλική αλκοόλη, που προστατεύει τον οργανισμό γιατί ανταγωνίζεται τη μεθυλική. Αρα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, έχουν σκέτες δηλητηριώδεις ουσίες.
Αυτά τα ποτά είναι πράγματι επικίνδυνα, γι’ αυτό και τα λέμε “μπόμπες”»